Sto tocno mislis pod "shield bi mogao vrtiti backup server", sto zelis postici?
Ako dobro pamtim, Transmission uredno radi na Shieldu. Osobno sam koristio BiglyBT i tu sam imao nula primjedbi.
Shield i gaming - ima vec neko vrijeme kako su ukinuli Gamestream funkcije unutar Geforce Now aplikacije (a to im je maltene bio selling point). Sad te tjeraju na GFN preplatu da bi igrao iz clouda... Pederska spika, ali to je meni osobno i ovako nebitno (ne koristim GFN usluge). Lokalno streamanje igri preko Steam linka ili Moonlighta jos uvijek uredno radi.
Ako nemas GF karticu, nema problema. Ostaje ti Steam link app ili alternativa - na kompu dignes Sunshine server app, a na Shieldu Moonlight app. Just sayin, ako te ikad bude zanimalo.
Plex i transkodiranje - ako gledas sadrzaj lokalno, hw transkodiranje ti nece nuzno trebati. Mozes gledati i kao direct stream (x264, x265), bez ikakvog transkodiranja. Imam pass samo zato jer koristim Plex i na udaljenim lokacijama, pa ne zelim da klijenti cuclaju 4K sadrzaj nego ih limitiram na 1080p. Takodjer, imam music library pa i zbog toga imam pass, nije dostupno u free planu.
Jellyfin je jako dobra alternativa vrijedna spomena. Nekad ga mozes vrtiti i na NAS-u, pa si na konju.
Shield i FTP - nativno ga ne podrzava, radi samo SMBv2. Shield moze unutar OS-a mountati samba foldere (npr. sa NAS-a) i koristiti ih u appovima kao library i sl. Takodjer, Shield se moze predstaviti kao sherani samba folder na mrezi i onda sa drugih uredjaja mozes pristupati internoj memoriji na Shieldu.
FTP mozes dobiti koristenjem nekih file managera, tipa X-plore i sl. Plex app ne moze citati sa FTP-a. Kodi app mooozda moze, ali nisam toliko iskusan.
Btw zasto bas mora biti FTP? Cini mi se da on nije bas optimalan za streamanje, jer ce te forsirati prvo download filma na klijenta, pa tek onda mozes gledati, a to nema bas previse smisla.
AV1 codec - nisam se nikad susreo s njim u FHD/4K materijalima, bilo kroz videoteke, ili na YT ili sl. Misljenja sam da je to dobar codec, ali trenutno rezerviran i koristan za ajmo reci 8K sadrzaj i sl. Zbilja, nisam jos naletio na njega u praksi pa nemam sta reci. Definitivno nece preko noci zamijeniti VP9/x265, kao sto ni x265 nije jos u potpunosti zamijenio x264.