Citiraj:
Autor Karlo666
Oni UOPĆE nisu ni znali za EU Direktivu u vezi Router Freedoma dok im nisam prije godinu i pol spomenio a sad su se raskalašili (bliže se izbori).
|
S ovim se ne bih složio - pitao sam ih još 2019. izričito za tu direktivu (EU 2018/1972), pa su izričito odgovorili da se čekaju BEREC-ove definicije NTP-a (koje su izašle 2020.) da bi oni na temelju toga napravili novi zakon (već na snazi) i pravilnik usklađen s tom direktivom. Doduše, na kraju je to sve (pogotovo u pravilniku) jako nedorečeno, ali znali su za to barem od 2019.
Citiraj:
Autor Karlo666
Ugl. mislim da mi nećemo nikakve PLOAM passworde,user/pass od neta i VoIPa dobivati jer sve će nam to ISPovi strpat pod "Definiciju iznimnih i opravdanih slučajeva" i dobiješ nakraju Bridge.
Što se tiče samih passworda i usernameove za VoIP ISPovi odavna imaju to rješeno sa HAKOMom da neće dat korisniku podatke zbog "SIGURNOSNIH RAZLOGA".
|
Ide se na ruku ISP-ovima, to se vidi iz aviona. Tekst u pravilniku se odnosi samo na uslugu interneta, tako da se nitko ni ne mora nadati da će ovo dati pristup podacima za VoIP. A optika, kao tehnologija budućnosti koja je sve dostupnija po cijeloj državi, izričito je navedena kao iznimka pod nedefiniranim uvjetima.
U najboljem slučaju, A1 će naći nekog pametnog u firmi (ili platiti vanjskom ako nemaju svojih pametnih) da skuži kako automatizirati bridge na Huaweiju (ostala 2 operatera daju bridge na svojoj optici). Ali nekako mi realnije djeluje da se neće promijeniti apsolutno ništa. Ostat će nas par čudaka koji imamo svoje SFP-ove, šačici ljudi će biti OK i dupli NAT, ostalih 99% ne razumije niti što je ruter...