Tema: Žderonje
View Single Post
Staro 07.10.2023., 10:30   #37761
rap_4_life
Premium
Moj komp

rap_4_life's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ramstek i pire krumpir, klasika tava za 5 min sve gotovo

Ramstek debljine kaziprsta cca 2-2.5cm, ja inace kupim cili komad mesa pa odvojim kost na kojoj bude malo mesa, od toga mi je najdraza juha,krupnija sol i papar (koristim ninsku sol jer je taman izmedju krupne i sitne crveno pakiranje, Kotanyi papar šareni u zrnu sto dodje u svojoj bocici koja melje).
Sam ramstek ako hoces da bude malo meksi mozes dan prije stavit u pac bez da ga zacinis, prelijes ga uljem i ostavis u frizideru preko noci a takav moze i vise od par dana ostat konzerviran za koristenje.

Ovisno o velicini tave i ramsteka ja volim spremat jedan ako je veci ili maksimalno dva odreska odjednom za manje odreske.

Ramsteke izvadit i pustit da stane na sobnoj temperaturi 30min prije spremanja obilno posolit i popaprit sa svake strane pokrit ga skroz.
Zagrijana tava, pola velike zlice svinjske masti, ostavit da se mast dobro ugrije 30s-1min.
Ramstek u tavu, mobitel stoperica, svako 1min okrenit ramstek, na 3min dodat rezanj cesnjaka s korom koji puknem rukom da se otvori i cajnu zlicicu dalmatinskih zacina (ili samo ruzmarin i timjan onako u komadu) i dvi kocke maslaca od 20g, to se sve lipo otopi i s tim zalijes gornju stranu odreska.
4 min okrenes odrezak i opet ga zalijes. Ovaj postupak ponavljam sve dok unutarnja temp. u sredini ramsteka ne dosegne 52 stupnja celziusa da bi dobio medium rare.

Uzmes si ovu stvarcicu, jer se stvarno isplati imat a kosta 15e i nemoras se vise mislit jer odrezak ispecen ili nije, bodnes ga u sredinu i vidis na kojoj je temp. :

https://www.chipoteka.hr/alati/mjern...end-6022040404

Ostavit ga 6-10min da odlezi da svi sokovi ne pobignu vanka i imas savrsen odrezak
rap_4_life je offline   Reply With Quote