View Single Post
Staro 05.10.2023., 07:49   #40
Jerry Drake
Premium

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Roberto Pregled postova
@Nikky.

1. ajmo reć da jesu ozbiljniji biznis, iako je riječ o dvije bratske firme, ne jednoj, ali nebitno je za ovu priču pošto njima odgovara da ovo dijele, rade isti posao.

ja sam tek uletio kod njih jer im je bila frka. i da, ostao šokiran da su na takvoj mreži solidne veličine portovi i utičnice neoznačene. Označio ih i popisao sad ja

no vidi se da su neplanski i ad hoc rješavane stvari pa ja sad to malo dovodim u red.

2/3. Ok, koja bi bila glavna prednost managed switcha u ovom slučaju? mogu li složit fiksne adrese na switchu i da ih onda ne trebam konfigurirati fiksno na računalima? što dobivam s prioritetnim portovima?

btw, čak te fiksne adrese nisu bile složene na svim računalima već sam ja onda podeavao sve da bih bio siguran da neki komp ne uzima IP serveru. Također sam im i WiFI digo u drugi range da i njih isključim, jer im WiFi uređaji ne trebaju pristup serveru.

4. ovo je najčudniji dio priče. server je cijelo vrijeme spojen na switch koji je ok (16portni dlink 1Gb) i radio je do sad ok do ovog problema sa strujom. taj sumnivi(24portni dlink 100Mb) je bio postavljen kao glavni, ovaj drugi je dobivao mrežu od njega. probao sam okrenuti redosliejd switcheva, nije pomoglo. klijentima na tom sumnjivom radi internet normalno, ali kad recimo server probam spojiti, a probao sam na dva porta s dva cat6 kabela, od kojih jedan novi - ne radi. i ledice na swithu ne svijetle na tim portovima. crveni x preko mreže, a kad dođe do konflikta onda imam žuti uskličnik na mreži.

da skratim priču - od kuršlusa sa strujom, server ima taj žuti uskličnik. jedina kombinacija u kojoj uspije dobit svoju ip adresu je slijedeća: isključim sumnjivi switch iz struje, restartam server (ili disable pa enable mrežnog adaptera na njemu, onda pokupi svoju adresu s drugog switcha kojeg sam sad postavio kao prvog. nakon toga uključim drugi, taj sumnjivi switch i onda sve radi do nekog novog kuršlusa sa strujom ili restarta interneta.

što se love tiče, stara je valuta ovih 3k
Mogu probat nagovoriti da ulože malo više u opremu. iako će vjerojatno biti teško budući da je "radilo sve super s ovom jeftinom opremom godinama". Iako ovaj mikrotik što Nikky preporuča, idu 2dva 24portna u ovu cijenu a čini se kao ok rješenje

btw, kod tog nestanka struje im je krepao i uređaj za telefoniju, to im je provider zamijenio dan dva kasnije, zato mislim da je i switch dobio po njonji tad, nije krepao, ali ne radi ok.

Ovo i ono što si opisao u postu prije, je skoro pa preslik onog što se kod nas u firmi dogodilo i još uvijek se događa, jedino što nije bilo nestanka struje

Znači imamo situaciju:
- krepala veza prema serveru i na lokalnoj mreži i onima koji se spajaju s udaljenih lokacija putem VPNa
- zamijenjen switch, i rj45 kablovinje na serveru i nekim računalima, sve radi (15ak kompova na lokaciji, 5 udaljeni pristup, svi s fiksnim IP adresama)

ali, još uvijek imamo problema:
1. veza s udaljenih lokacija bude često usporena i šteka, smrzava se app/ oracle baza podataka koju koriste na serveru dok internet veza cijelo vrijeme radi ok, ping prema serveru radi ok, samo pristup appu šteka s udaljenih lokacija, i to ne cijelo vrijeme nego povremeno svaki dan

2. jedno računalo u lokalnoj mreži na lokaciji di je server gubi vezu prema aplikaciji iako se server s tog računala normalno pinga i radi ok, internet radi ok. a rješenje da proradi smo našli u slijedećem: na tom računalu se disableapa enablea mrežna i onda radi, il is epromijeni fiksna ip adresa pa onda radi.

što će reći za točku 2. - vjerojatno mrežna na tom kompu zeza? ali internet i ping prema serveru rade ok...

a za točku 1., mrežna na serveru radi problem? al opet zašto šteka samo s udaljenih lokacija? i sa svih, pa i udlajenih loakcija server se normalno pinga svaki put kad probamo.

Firma koja održava app/bazu podataka kaže da je s njihove strane sve ok, i tvrdi da je kod nas problem, da nešto krade ili se kolje s ip adresom servera, što mi zvuči skroz nelogično jer su svima fiksne adrese namještene i vidimo sve što je na mreži, a sad je sve između servere i računala promijenjeno - switch i kablovi od servera do switcha, a neki i od switcha do razvoda. i svima na lokacij iradi ok osim na jednom rčaunalu, a šteka povremeno onima s udaljenim pristupom.

Wierd shit