Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Autor markecSMB
Da siguran sam da znam o čemu pričam. Davno sam magistrirao na ZESA na FER.
Ovakva baljezganja nisam do sad vidio.
U elektrostrojarstvu ima pojam magnetski otpor, magnetsko polje se zatvara kroz materijal koji ima manji magnetski otpor. Zato transformatori i motori imaju željezo....da su od papira ne bi radili...
Auto je od lima (željeza), mali magnetski otpor, dakle polje se zatvara kroz njega.
Auto kao spremnik energije koristi bateriju. Struja ide u oba smjera, dakle nije istosmjerna (regerativni kočenje valjda je jasno). Nije ni konstantna (dakle ima amplitudu promjenjivu po vremenu, dakle daš gas veća struja), a i ima i frekvenciju.
Na feru su vas trebali naučit omov zakon, I=U/R, onak zdravoseljački struju određuje izvor, trošilo i otpor.
Motori u bilo kojim EV su izmjenični. 3f asinkroni ili SMPM. Da bi radili potrebna je switching izmjena, to se radi s učinskom elektronikom (trnzistorima, tiristorima kako god). E oni rade da se uključuju i isključuju. Dakle frekvencija struje koja je na bateriji do učinske elektronike, upravo je određena frekvencijom sklopki.
Dakle u EV nema nikakve istosmjerne struje, osim eventualno rasvjete preko standardnih 12V ak baterija!
|
Kolega, si ti siguran da si zavrsio ZESA?
Naime, tvrditi da u EV autima ide iskljucivo izmjenicna struja? Nije li to... well... bedasto?
Mislim... Ako imas signal koji ima amplitudu promjenjivu po vremenu, ali cijelo vrijeme si u pozitivnom dijelu sinusoide, to nije izmjenicna struja pa da se na glavu nasadis... Uzmi za primjer da imas istosmjerni izvor struje i da mu mijenjas amplitudu - to je i dalje istosmjerna struja, samo promjenjive amplitude... Postat ce izmjenicna kada struja krene teci u drugom smjeru, dakle signal ode u negativni dio sinusoide... I istina, to se desava kod regenerativnog kocenja, no to je i dalje istosmjerna struja koja sada tece sada u drugom smjeru... Tu uopce ne postoji frekvencija jer nista tu ne titra tolko i tolko puta u sekundi da bi se moglo reci - to je tolko i tolko Hertza, imas istosmjernu struju u jednom smjeru kada das gas ili kada vozis jednoliko, te istosmjernu struju u drugom smjeru kada ulazis u mod regenerativnog kocenja...
Cek cek cek, kako mislis da je frekvencija struje od baterije do 'ucinske elektronike' odredjena frekvencijom sklopki? Koliko je meni poznato, sklopka je ta koja reze signal, ali ga reze aktivno, odn., rezanje se desava NAKON same sklopke, a ne prije sklopke... Da je istina to sto pricas, niti jedno pojacalo snage ne bi radilo... Ispalo bi da Graetzov spoj koji je dizajniran da, eto, pegla izmjenicni signal u istosmjerni, dodje do tranzistora koji se ponasa kao sklopka (recimo SZE) i... sto? Postaje opet izmjenicni signal?
Sad te zaozbiljno pitam - si ti siguran da si diplomirao/magistriro na ZESA na FERu? Jel to Zagrebacki FER ili neki drugi FER? Jer ovo o cemu pricamo ovdje su zapravo osnove elektrotehnike i nemaju nesto puno veze sa visim stupnjevima elektrotehnike, ovo je gradivo 1. godine FERa...
JFTR, diplomirao/magistrirao sam i ja na FERu, smjer APR/ARI...
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika
2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS
Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen
|