View Single Post
Staro 04.10.2023., 17:40   #12543
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Dakle, da nastavimo sa iphone topica

Citiraj:
Autor GreenLife Pregled postova
iPhone ima svoje prednosti, najviše u slikanju portreta i osoba, kao što kažeš. Ali HDR je katastrofa, slikanje svega ostalog je ajmo reći bok uz bok, ako ne i bolje na strani Samsunga.
Kakve vodene bojice, o čemu pričaš?
Citiraj:
Autor Haywire77 Pregled postova
https://www.flickr.com/photos/623357...res/sH28uGT730

Evo primjer o cemu pisem, ovo je fotkano sa S23U...
Na svima je lijevo stock cam osim slike Mercedesa...tu je Gcam lijevo.
Kao sto vidis, stock cam je naprosto uzasna, uzasan i agresivan algoritam.
Fotkas nesto, slika se pojavi na ekranu i na prvu je OK i onda nastupa algoritam i postprocessing koji u naredne 2-3 sec nabije saturaciju, over sharpening, hdr i fotka je za smece.
Odem u postavke i ugasim sve sto moze utjecati na to ali svejedno algoritam odradi nesto...rjesenje je gcam gdje je IQ odlican ali ne mogu zamisliti da odem na neko obiteljsko putovanje i razmisljam kada cu paliti gcam a kada stock (npr za video)...a i sam gcam nije uvijek pouzdan... jednostavno nedopustivo za 1000E mob.
iPhone je tu puno bolji.
Ovo je sve istina. Defaultni 12mp mod je prilično loš. Stavio sam ranije svoje primjere, i to me prvo iznenadilo kad sam probao s23u.
Kolega Haywire je u pravu, no međutim mislim da ne treba gcam. Jednostavno treba staviti 50mp i ignorirati 12mp. Samsung radi katastrofalno jak sharpening na 12mp fotkama. Znači razlika se vidi ne na ekranu mobitela, vidi se u galeriji mobitela kad su slike svaka široka 1cm

Evo primjer, cropano:

Originalne slike ovdje:

https://flic.kr/s/aHBqjAXkxe

Čak i bez učitvanja svake slike pojedinačno se odmah vidi koliko su pooštrene 12mpix fotografije, izgledaju zbilja nikako.

Razlika je drastična. Najgore je što je kod obje scene optimizer isključen, inače bi razlika bila još i veća. 50mpix ima puno više detalja (ok, ovo je relativno očekivano) uz puno mekše fotografije, puno puno prirodnije. Znači ne treba gcam, samo ignorirajte defaultni mod. Zašto je to tako, ne znam. Ali da je stvar po defaultu loša, definitivno je.
Exy je offline   Reply With Quote