Tema: PSX časopis
View Single Post
Staro 02.10.2023., 11:38   #151
Miki9
Registered User

Datum registracije: Jun 2021
Ok, rujan nam je bio prije 2-3 dana, no eto nam skoro prigodnog rujanskog PSXa otprije 23 godine. Četvrt stoljeća skoro!

Rujan označava početak jeseni 2000. koja je povijesno donijela zadnji val odličnih ps1 igara, originala i nastavaka, doslovno njegov labuđi pjev. Zašto? Pa jer je ps2 izašao, te već od sljedeće godine će softwarske tvrtke, sasvim razumljivo, počet stavljat naglasak na razvoj igara za isti, a količina dobrih naslova i nastavaka za ps1 koje smo dugo očekivali će se drastično smanjiti. Istodobno, igre nisu ni mogle biti više vizualno bolje, jer je dosad već iz sive kutijice izvučen programerski skoro zadnji atom snage, i sve je upućivalo da se mora krenut na next level.
Nažalost s obzirom na pretumbavanja s Janus Pressom, izašao je još samo sljedeći, listopadski broj, te se moralo čekat na 2.mjesec 2001. i ponovni izlazak PSXa gdje su recenzirali te top ps1 igre iz jeseni i zime.

Za razliku od danas i studentsko-akademskih shema, u to doba je kratica ECTS označavala isključivo gaming sajam u Londonu, imamo reportažu sa istoga, makar taj sajam je, kako sam već i prije napomenuo, uvijek bio i ostao u sjeni E3, i nije nešto drastično bolje ni drugačije donosio, al svakako je bilo dobro promatrati slike nadolazećih igara i hypeat se na iste. Doduše, nekako je u reportaži stavljen naglasak na tekst i nabrajanje naslova, a slike iz tih igara neuobičajeno male (mnoge 4x3 centimetra), tako da ono, meh.

Igra broja koja krasi naslovnicu je treći nastavak TOCAe, taj serijal nisam nikad nekak ni pratio niti me interesirao, najvjerojatnije u ono doba nisam ni recenziju pročitao, no s obrzirom na, koliko sad vidim, ocjenu 10, možda bi bilo zgodno to sad nabavit i zaigrat, vidjeti je li zaslužena.
Tu je Chrono Cross, "spiritualni" nastavak legendarne igre s SNESa, prije par godina sam to počeo igrat al nikak uzet opet i završit, al svakako jedan od top ps1 RPGa.
Parasite Eve 2 u ono doba me nažalost nekako zaobišao, tad me rpg igre nisu privlačile pa me valjda i to odbilo od igre, iako ima taj horror resident evilovski element (plus prerenderirane pozadine), jedan kolega iz razreda je to tad nabavio i hvalio. Što je šteta, igru sam na kraju desetak godina kasnije odigrao i veoma mi se svidjela, ulazi mi u osobnih top 10ak igara za ps1, ima solidan replay value sa zanimljivom pričom i nekoliko različitih dobro dizajniranih lokacija, po svemu je upgrade u odnosu na prvi P.E.
Tu je i Tenchu 2, nastavak stealth igre iz 1998. koji je po mnogočemu čak i bolji, no jedna stvar neshvatljivo nedostaje - fenomenalna glazba koja je pratila prvi dio u svakom levelu i baš nabrijavala atmosferu, sad je uopće potpuno izbačena!
Spiderman igru nisam posjedovao, no probao sam je tad, ok mi je bilo i relativno zanimljivo nekakav proto open-world element gdje se vrlo jednostavno moglo skakati sa zgrade na zgradu, tako da se dobila neka kao nelinearnost i veličina, što je za ps1 igru tad impresivno.
Ostale igre su slabije, ističe se jedino u RETRO rubrici klasik Diablo.

Helpline opsežan kao i uvijek, višestruko više stranica posvećeno istome nego u Hackeru, možda se aludiralo da vlasnici ps1 nisu imali pristup internetu gdje bi mogli provjeriti rješenja, a vjerojatno i bili nešto mlađe populacije (tad je razlika između npr. 10 i 15,16 godina starosti bila ogromna) pa su (im) mnoge igre stvarale probleme.

Download:

https://www.sendspace.com/file/e8ine3

Zadnje izmijenjeno od: Miki9. 12.10.2023. u 11:59. Razlog: dodan osvrt
Miki9 je offline   Reply With Quote