29.09.2023., 17:58
|
|
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Autor ruki31
Mislim da imaš veliki problem što ni sam ne znaš što bi, a ono što čitaš na internetu je hrpa gluposti i ljudi koji imaju svakakva mišljenja za dizalicu, a nikad je vidjeli nisu.
|
Istina, jer sa svakakvih strana sam cuo dosta oprecna misljenja.
Citiraj:
Vidim da razmišljaš o tome što ako se dizalica pokvari.
A ne razmišljaš o tome što ako se kotao pokvari? Onda nemaš ništa za grijanje, pogotovo ako gledaš ovaj jedan s dvostrukom kombinacijom
Grijanje na drva daleko najsigurnije ( ja osim dizalice topline imam i kamin za drva kao alternativu ), ali nema komocije kao dizalica. + Cijena više nije kao prije par godina. + koliko ćeš vremena izgubiti dok si sve posložiš, svaki dan unosiš u kuću, stalno stavljaš u peć - znam kako je to jer se moji u staroj kući griju na drva.. Ista stvar je i peletima. Za 105 m2 moje kuće predviđali su grijanje na nekih 21-22 stupnja vreću, vreću i pol dnevno. Ispadne kroz 11,12,1 i 2. mjesec ako vreća peleta košta 39kn - 4.680kn ( realno griješ i dio 10 mj. i zna se desiti da ćeš grijati do sredine 3 možda i kraj 3 mjeseca - a ja s dizalicom 12,1,2,3,4 mjesec nisam toliko struje potrošio uz sve aparate koje imam ) - imam 15cm fasade, troslojna stakla - novogradnja završio sam sve početkom ove godine znači rađeno je sve po psu. ( ovo pričam zato što mi je između ostalog peć na pelete bila u projektu, ali sam izmijenio na kraju ). S time da i cijena samih peći više nije kao prije par godina, znatno je sve poskupilo. - Neću ti ni pričati da ako pelete ne kupiš u ljeto ćeš proći 2x skuplje ( prošle godine u 12. mj i ove godine u 1. mj je vreća bila po 100kn )
Ako već i stavljaš peć na pelete, šta će ti solari? To je tek trošak koji je pitanje kada će ti se isplatiti. Po meni nema smisla.
Solare si staviš ako imaš pun k struje + recimo dizalicu ili klime koje će trošiti energiju, a ne peć na pelete..
Kada sam gledao prošle godine Cijenu + instalaciju dizalice i peleta, dizalica je bila skuplja za nekih 15.000kn ( s time da sam uzeo unutarnju jedinicu s 190L spremnikom za toplu vodu), al onda kad sam vidio koliko bi struje potrošio s dizalicom, a koliko svega s peletima odustao sam od tih peleta odmah.
|
Korisne informacije 🙂
Citiraj:
Moj osobno savjet, sada kada gledam i imam tu dizalicu je da uložiš početno malo više i budeš miran, a ovo šta razmišljaš šta ako se ovo ili ono pokvari onda jeb*ga, nećeš tako kupiti ništa.
|
Ma jasno mi je da taj pristup ne vodi nigdje.
Stvar je sto imam kaos u glavi od svih tih informacija, al morat cu to profiltrirat i konacno donijet odluku.
|
|
|