Cijeli tvoj život ili 5min, ovisi kako ih koristiš, kako su montirani, kakvi su zidovi, kakav je prostor. Jedine reklamacije koje smo dobivali su uglavnom bile tvorničke greške tipa greške oko laminata, kvarovi brave. Rijeđe su bili problemi zbog loše montaže. Ako ti propiša veš mašina i vrata se napiju vode, piši kući propalo, vrata su za otpis.
Ono malo vrata od punog drva što smo prodali uvijek bila lutrija šta će biti s njima za par godina. Tvornice škrtare na svakom koraku pa imaš vrata od 44mm drvenog profila presvučeno kožom, laminatom ili lakirano, fensi šmensi, ali na medijapan štokovima s 10mm punog drva unutra. Krilo ima oko 20-30kg. Pitaj me koliko puta smo izlazili na teren naštimavati takva vrata. U prosjeku previše puta do te mjere da smo prestali nuditi takve stvari. Cijena je isto bila prava sitnica, 4500-5000 ondašnjih kuna za najjeftiniji model vrata od punog drveta. Talijanski dizajn, ne smijem zaboraviti spomenuti. Ništa slavonski hrast
Treći faktor je prostor. Vlaga u zidovima? Požurio si sa useljenjem? Koristio si jeftinjara pur pjenu? Za par godina imaš vrata koja će ti ispasti iz otvora jer je pjena postala prah. Medijapan štokovi ne vole vlagu iz zidova/zbuke.
Danas-dutra da sebi opremam prostor, samo i isključivo kartonska vrata provjerenog brenda i sa garancijom na posao. Jebe mi se jesu li šuplja, jesu li od drveta izraslog uz neku hrvatsku rijeku. Za deset godina će te boliti uho ako su i ogrebana, više ih nećeš gledati istim očima kao kad su bila nova. Isto kao i auto. Uzimat ćeš ih zdravo za gotovo i biti će ti bitno da se zatvaraju i to je to.
Trenutno živim u stanu gdje su 2008. montirana najjeftinija vrata (bez falca, magnetna brava, 44mm profil, kartonsko saće, dvije ploče 5mm od medijapana, laminat presvlaka, medijapan lajsne/štok, 3x šrot klasične pante bez regulacije). Proizvod dva razreda ispod onoga što sam ja nekad prodavao. Sve radi perfektno osim nastimavanja vrata zbog šitty panti pa jedna malo zapinju na prag. Kladim se da u ono vrijeme nisu koštale više od 1200 kn/kom.
Ako odrade još 15 godina, isplatila su se!