Citiraj:
Autor markecSMB
Istosmjerna struja?
Nikakva istoamjerna struja, struja mjenjani amplitudu i smjer. Na bateriji kad das gas vrijdnost struje raste, kocis, okrene se . Nis nije konstantno no istoamjerno...eventualno neko vrijeme na autoputu uz tempomat. Motori su izmjenicni. A prije tih motora su pretvaraci.
Struje jesu velike, al auto je od lima....a magnerako polje ce se zatvarat kroz lim....jer je bolja vodlhivost
Elektro polja
Od cega tocno u autu, 4g modema/antene?
|
Pricamo o istosmjernoj struji pa svidjalo se tebi ili ne... Moram priznat da uz svo znanje koje sam do sada skupio iz elektrotehnike, nisam jos cuo za baterije koje su u stanju dati van izmjenicnu struju bez pretvorbe... Al ako je to netko otkrio, svaka mu cast...
No, idemo dalje... Dakle, sad kad si me vec povukao za jezik citaj...
Unutar samog EV automobila sve je oziceno i koristi se istosmjerna struja (DC)... Npr. motori na Modelu S jesu izmjenicni (AC) i prije njih su konverteri koji pretvaraju DC u AC, no recimo Model 3 koristi istosmjerne motore (DC)... Koliko sam nasao, DC motori imaju vecu efikanost od AC motora, al to nije sad bitno...
Ovo na sto se ti referiras da struja mijenja amplitudu i smjer - i da i ne... Mijenjanje amplitude nema bas veze sa frekvencijom, no promjena smjera ima... U slucaju EV vozila do toga ne dolazi, barem ne u smislu da se generira elektromagnetski val jer struja ili ide u jednom smjeru (kod voznje naprijed) ili se vraca u baterije (kod regenerativnog kocenja), no to se ne desava nekoliko puta u sekundi, vec kroz duze vremenske razmake... Dakle, tu nema govora o frekvenciji...
Jednostavno, imas ogromnu struju od par desetaka do par stotina, pa i preko tisucu Ampera koja ide u jednom smjeru, generira magnetsko polje u kojem covjek sjedi i jbg, na neki nacin to snazno polje mora utjecati na elektrolite i ione u tijelu covjeka... Pitanje je na koji to nacin utjece i kojim intenzitetom te da li je to sve stetno...
A sto se tice magnetskih silnica, nije to struja pa da ce ici linijom manjeg otpora... Silnice se zatvaraju posvuda, dok u magneticnom materijalu dolazi do induciranja napona pa i tu potekne struja...
Ovo je gradivo prve godine na FERu, a toga se stvarno slabo sjecam, tako da sam mozda lupio neku glupost, molio bih da me kolege isprave... Jbg, pred 25 godina sam o tome ucio, necega se sjecam, al hrpu sam zaboravio...