View Single Post
Staro 27.09.2023., 16:47   #2446
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Datum registracije: Apr 2023
P-56 pokriva B28

Njemu su B20/B28 tornjevi na 3 km
Telemachov i HT toranj sa B3 mu je udaljen 5,5 km u Gornjem Zvečaju

Na street view vidim da nema visokih planina između, nego malo izbočenih brda

P-56 uredno lovi i B3 na 20+ km.
Ja kod sebe sa P-56 na razmaku 33 cm u Plaškom uredno lovim tornjeve na Kleku, točno 30 km daleko od mene i dobijem oko 5-10 Mbps a smeta mi brdo Trojvrh.
A kod njega teren puno ravniji nego u mene.

Zašto da uzme P40 i doživotno bude limitiran na 700-900 MHz i onda mu za godinu dana na najbližim tornjevima puste i B3 pa opet mora u kupnju P-56?

Razmak antena za 700 MHz treba biti 83 cm, ima tablica za valne duljine.
Ako stavi razmak 33 cm za B3, antene će pojačavati tu frekvenciju i mogao bi loviti i B3 na ona dva tornja u Zvečaju na 5,5 km udaljenosti.
Sad kakve će brzine biti, to mora sam testirati nakon što tek kupi antene.

I kod mene na selu je prije bio samo B20 pa su mi prije dvije godine uveli i B3 i B1.
Lako moguće da će i u Generalskom stolu nadograditi kroz godinu/dvije i dobiti B3 barem.

B20 mu je bolji jer ima veći bandwidth a time i veće brzine nego B28.
Ako uspije loviti i B3 iz Zvečaja i budu mu ok brzine, super.
Ako ne, ostaje na B20 ili B28 ali barem je spreman ako za koju godinu dobije i B3 u blizini.

Celmmapper karte tornjeva: A1 4G / HT 4G / Telemach 4G / HT 5G NR
Moj 4G/5G setup i brzine (FOTO)
Tema routeri 4G/5G LTE-A,4G+ - usporedbe internet i govornih tarifa mobilnih operatera...

Kako mapirati HT N78 tornjeve preko Cellmappera?
Mob koji ima Exynos ili Snapdragon čipset i Telemach SIM u mobu.
Instalirati NetMonster app, dolje u kutu desno klik na tri točkice > Phone info > kada se otvori app naći polje "Set Preferred Network Type" i odabrati "NR only".
Treba restartati mob.
Upaliti Cellmapper i šetati gradom. Neće raditi ni data ni voice ali spajat će se na HT N78 gdje može.
Poslije mob spojiti na WiFi ili SIM prebaciti na 5G/4G/3G/2G mode i normalno uploadati podatke da se pojave na cellmapper karti.
Do sada potvrđeno da ovo radi na Samsung Galaxy A52s 5G (Qualcomm Snapdragon) i S21 (Exynos)
Tirkiz je offline   Reply With Quote