Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 25.09.2023., 15:16   #4284
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 18,424
Citiraj:
Autor the chosen one Pregled postova
Pozdrav ekipa, trebao bih vaše mišljenje o klimi za grijanje u kontinentalnom dijelu RH (okolica Dugog Sela pored Zgb-a).
Objekt je full mali, još u procesu renovacije, ali po završetku bi trebalo biti vanjske izolacije 5cm stiropora, na plafonu knauf, kamena vuna, daske, krovište. Stolarija klasična PVC, salamander. Tlocrt vam šaljem niže dolje.
U objektu bi se boravilo pretežito vikendom, ali postoji mogućnost kasnije nadozidavanja dodatne sobe i stalnog boravka.
To je pretpostavljam neka kuća? Prizemlje ili kat?

Citiraj:
Autor the chosen one Pregled postova
U planu mi je izbaciti peć na kruta goriva i staviti samo klimu di je crveno zaokruženo.
Nikako ne izbacuj peć na drva, prijateljski savjet. Zamijeniti za neku manju da, ali ne izbacivati. Ako si u mogućnosti, ugradi podno grijanje na struju, imaš tih grijaćih kabela, 10-20 W po metru, ne trebaš više.

Citiraj:
Autor the chosen one Pregled postova
- da li je ok zidna ili da se isprsim još dodatno za parapetnu jedinicu?
Problem je što na podu neće biti termoizolacije (ne pitajte zašto), a strop nije klasičan nego će biti dosta niži, cca 2,2m (mogu još točno izmjeriti visinu) pa sam mišljenja da bolje parapetna puše po podu.
Ako je bitno grijanje, onda bolje parapetna ili konvektor, pogotovo što danas rijetko koja zidna jedinica puca vertikalno prema podu koji je problem zagrijati kad nema izolacije. Ova Mitsubishi 35 ide skoro pa vertikalno.

Citiraj:
Autor the chosen one Pregled postova
- bude li se ovim načinom barem malo i kupaona zagrijala? ukoliko netko ima sličnu konfiguraciju sobe može javiti svoje iskustvo. Naravno, u kupaonu iznad vrata ide mala grijalica-puhalica za dogrijavanje prije kupanja
Hoće, možeš očekivati 1-2°C manju temp, dodaj ljestve za dogrijavanje i isušivanje ručnika. Ja ne grijem kupaonicu i WC jer ne volim da bude toplo dok se tuširam, ali svakako toplina dođe iz soba.

Citiraj:
Autor the chosen one Pregled postova
- pošto zima zna stisnuti tu i tamo, kakva su vaša iskustva sa bacanjem vanjske jedinice u defrost; kako često se događa kod nižih temperatura? Ne bih se htio dovesti u situaciju ako će se duže boraviti da se smrzavam na 18 celzija unutarnje temp
Meni Mitsubishi ide u defrost već ispod 10°C vanjske, ako je jako vlažno. Ako je sunčano, onda koji stupanj manje, kako kad. Da će raditi na -15 ili -20°C je teški bullshit, možda u idealnim uvjetima gdje nema vlage i da sunce tuče po vanjskoj, a unutarnja temp je na 18-20°C. Ako si zimogrozan, nema do drva i uljnog radijatora. Na -20°C će te to efikasnije ugrijati od klime i sličnih A+++ gluposti.

Citiraj:
Autor the chosen one Pregled postova
- što se tiče potrošnje el.energije - koja je vaša procjena potrošnje za grijanje takvog objekta (povremeni i/ili stalni boravak)
To je teško prognozirati, uvjeti nigdje nisu isti, u najgorem slučaju ne bi trebalo biti preko 100 eura mjesečno da griješ cijeli najhladniji mjesec. Uspoređujem sa svojom situacijom pa pričam napamet.

Iz nekog mog dosadašnjeg iskustva s Mitsubishijem i Daikinom, grijanje na klimu nije za kontinentalne krajeve i gdje kuća nema dobru izolaciju. Ako si u stanu, netko je ispod tebe i možeš zakloniti vanjsku jedinicu unutar balkona/lođe, super. Odlično posluži u međusezoni kada grijanje na drva bude prejako, ali kad udari snijeg i debeli minus, nema te klime koja će te ugrijati, a da u kući možeš biti kratkih rukava i hlača.
__________________
"Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.




Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12
OS: Windows 11 Pro

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB


Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 25.09.2023. u 15:25.
domy_os je offline   Reply With Quote