View Single Post
Staro 24.09.2023., 22:22   #23
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Blokiranje reklama i smeća po HR sajtovima? Mislim da nije bitno čiji je sajt, bitno je kakve liste si importao.
Baci oko ako već nisi:
https://filterlists.com

Nemam Adguard već Pihole i višemanje sam prošao sve to jer sam ga osposobljavao na mreži od roditelja - mora biti robusno i da ne traži previše održavanja. Vrte se dvije instance Piholea (keepalived HA, GravitySync) i pristupam istima na daljinu preko (u mom slučaju) Tailscalea. Eno ih rade već oko godinu dana. Sve je na dva RPI Zeroa, nekoliko puta godišnje napravim update OS-a i Piholea na način da updejtam jedan RPI, testiram i ako je oke onda updejtam i drugog.

Problem Adguarda i Piholea je, kako si rekao, što ne možeš tako lako natjerati uređaje na mreži s hardkodiranim DNS-ovima da koriste IP od tvog DNS-a. Osim da potpuno blokiraš promet na portu 53 prema van. Tada možeš za upstream DNS koristiti npr. NextDNS i podesiti DoT/DoH na ruteru ili koji već uređaj koristiš. Na NextDNS-u možeš složiti sve ove iste filtere i adliste kao na Adguardu/Piholeu - ali ne traži nikakvo održavanje.