View Single Post
Staro 10.09.2023., 17:35   #25
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor Trekkie4 Pregled postova
Od 20 stanova 10 ih je na drugoj strani zgrade i nije ih briga za nas na sjeveru. A od 10 nas koji imamo probleme, jedan je stanar umro (a obitelj se ne može ili ne želi dogovoriti oko stana, pa stoji prazan), jednog nema jer živi u drugoj državi (opet, stan je uglavnom prazan), a jedan svako-malo dođe ovdje ali onda opet pobjegne i nije mu previše stalo oko zgrade. I tu sam naravno ja, koji ne mogu glasati sam za sebe ... dakle, ostaje nas šestero protiv 10 na drugom ulazu, što gotovo pa garantira da gubim u samome startu.
Neki pojedinci ovdje stvarno filozofiraju sa prijedlozima a da pojma nemaju o materiji... jedino pametno sto je netko napisao da prodas stan no samo ako ti se ne svidja lokacija i ne mislis umrijeti u njemu i brigo moja predji na drugoga.

Ono pravno sto mozes uciniti je sljedece:

1. Kontaktirati nadleznu gradjevinsku inspekciju i taziti da inspektor izadje na teren.

Ako isti utvrdi da je moguca ugroza ljudi i imovine naloziti ce hitne mjere sanacije.

2. Upravitelj zgrade je duzan po istom rjesenju poduzeti korake iz svoje domene posla.

Sazvati sastanak suvlasnika, naci vise ponuda za sanaciju i predociti troskove suvlasnicima i nacin financiranja.

3. Sada pravno gledajuci stvari se odvijaju na sljedece nacine:

3.1 Nema kvoruma/odluke vecine, suvlasnici ignoriraju sastanak.
3.2 Suvlasnici odbijaju podizanje troskova pricuve, nema dogovora.
3.3 Suvlasnici pristaju na trosak sanacije i plan financiranja iste.

4. U slucaju tocke 3.3 problem je rijesen a u slucaju tocke 3.1 ili 3.2 ono sto mozes ti pravno odraditi je sljedece:

4.1 Zajedno sa upraviteljem odabrati najbolju ponudu i pristupiti sanaciji koju ces ti platiti iz svog djepa i onda pokrenuti sudski spor/tuzbu protiv svih ostalih suvlasnika i na temelju naloga gradjevinske inspekcije i ponude koju je amenovao upravitelj zgrade - 100% dobivas taj trosak sanacije nazad s time da moras biti spreman da ce neki suvlasnici vjerojatno imati zasticene racune, dakle ides u redosljed naplate jer se ne namirujes iz pricuve nego iz njihovih prihoda/imovine no isto tako mozes imati teretovnice na svim tuzenim suvlasnicima tj. njihovim stanovima i ostaloj tebi poznato njihovoj imovini.

4.2 Sam odaberes firmu koja ce izvest radove ali firma mora biti legalna, moras imati sve racune i projekt sanacije i onda opet na sudski spor/tuzbu protiv svih ostalih suvlasnika no onda ce sud odrediti dali je taj trosak i u bas tom iznosu opravdan jer ostali suvlasnici ne smiju biti osteceni u vidu preskupe ponude nego ce morati platiti samo nuzna/povoljnija sredstva za sanaciju jer u suprotom bi neki rodjo nabio troskove sanacije pa podjelio pare s tebom.

E sad, postoji mogucnost da se namirujes iz pricuve ovrhom ali sud to nece dodjeliti po sluzbenoj duznosti nego ti to moras zatraziti i takva ovrha je po zakonu dopustena ako je presudom/rjesenjem donese sud.

Ne mozes samostalno pristupiti sanaciji bez naloga/rjesenja nadlezne gradjevinske inspekcije! Tehnicki mozes ali onda bi vjestacenjem na sudu morao dokazivati ugrozu ljudi i imovine i platiti to vjestacenje pa oni plate svoje protu-vjestacenje pa onda sudski vjestak kaze svoje itd... ne zelis u tom smjeru ici!

Znaci prvo kreni u setnju do nadlezne gradjevinske inspekcije i ako oni nakon pregleda zgrade donesu rjesenje da su potrebni strukturni radovi na istoj i izdaju nalog, vjeruj mi da ce upravitelj zajedno sa predstavnikom stanara "prevrnuti" svaki stan da se ljudi sloze jer ako dodje do tuzbe tebe protiv svih, mislis da ce predstavnik stanara ostati na svojoj placenoj poziciji? Kada krenu stizati plave kuverte sa pozivom na sud vulgaris stanarima/ljudima, prvo ce ce letjeti glave predstavniku stanara i upravitelju....

Ti ces biti omrzen svima ali oni ce biti glavni krivci za njihove probleme sa sudom.

I ne, ne pisem napamet nego na osobnom iskustvu gdje je 42 stana preko noci promjenilo misljenje u korist 1 stana + 2 koja su bila ZA. Bila je dovoljna samo jedna advokatska opomena pred tuzbu a na osnovu naloga gradjevinske inspekcije koja je nalozila saniranje dimnjaka u jednom stanu.

Dimnjak je zajednicki dio zgrade i ako nije ispravan moze izazvati pozar ali sta to briga ostalih 42 stanara koji ih maltene ne koriste. Sanacija sad ide na trosak pricuve, upravitelj se izvukao ali predstavnik stanara je "odletio" jer je "dopustio" da se neki inspektori secu po zgradi i gledaju..