SMRu treba dosta vremena da si interno posloži podatke. Jednom sam testirao svakakve kombinacije i najgora je bila kad sam na NASu/serveru pustio torrente na SMR disk

Seagate SMR, cca 1/3 diska zapunjena rsyncom sa starog umirućeg diska i taj je transfer išao čisto pristojno.
Međutim, kasnije random writeovi torrent klijenta su ga ubili. ext4, standardne mount opcije (noatime,...). U klijentu namještena prealokacija što nije pomoglo. Za test sam skidao Fedora ISO, prvih nekoliko sati nakon skidanja brzina čitanja znala je biti oko
3MB/s, do idućeg dana bi se drive skockao i vukao je
80-90 MB/s što je isto dosta ispod maksimuma. Čitanje je testirano s dd u /dev/null.
Trim ne pomaže, završi relativno brzo, nema šanse da je disk interno premjestio sve te podatke. Baš ga je trebalo ostaviti više sati da si dok je idle to sam posloži u backgroundu. U mojem slučaju čak do idućeg dana.
Sekvencijalna pisanja nisu problem. Testirao sam i tu raznorazne kombinacije i radilo je dosta dobro.
I još jedan problem je da se SMR koji je dosta korišten i zapunjavan teško "defragmentira". Čak i ako se filesystem obriše i trima ili još gore formatira, SMR staze koje se preklapaju drive logika neće uvijek počistiti. U teoriji bi nakon toga trebale biti prazne i moći se ispočetka zapisivati puno brzinom, ali pokazalo se da nije tako.
Meni se recimo drive skockao tek nakon full security erase napravljen iz hdparm-a koji je doslovno provrtio kompletno sve staze na disku.
To je bio Seagate, tko zna kakve sve kombinacije u firmwareu rade ostali proizvođači/modeli.
Da ne bi bilo sve tako crno, taj se isti disk sad koristi kao backup od backupa i apsolutno nikakvih problema s performansama. Svaku noć na njega se kopira backup s dva stroja u mreži doma i radi verifikacija arhive i to završava pristojnim brzinama