Pozdrav ekipa
Ako tu na forumu ima geodeta, statičara i/ili pravnika, volio bih čuti vaše mišljenje prije nego što se upustim u mutne vode.
Naime, priča je sljedeća - živim u Zagrebu, u maloj stambenoj zgradi od 10 jedinica (stanova) po ulazu, a imamo dva ulaza/stubišta na istoj adresi. Dakle, 2x 10 stanova ukupno za cijelu zgradu.
Volio bih reći da problemi počinju nakon Zagrebačkog potresa 2020. ali u stvarnosti problemi su već BILI tu davno prije, potres ih je samo naglasio i bacio u prvi plan. Zgrada tone ... točnije njezina sjeverna strana tone, a od nakon potresa pukotine su se počele znatno javljati i "spuštaju" se prozori i vrata do te mjere da se recimo stara drvena vrata od zatvorenog balkona više ni ne mogu zatvoriti, a nov (6 godina star) PVC prozor počinje zapinjati kod otvaranja i zatvaranja, i vidljivo odstoji od prozora nasuprot, jasno se vidi kako je gore razmak cca 1cm, a kako ide dolje razmak između dva krila sve je širi (cca 2.5cm pri dnu)
I tu dolazimo do problema - razgovarao sam danas sa predstavnikom, mladim ljudima koji su nedavno preuzeli položaj i obećavali sve što se moglo obećati, da bi mi danas čovjek (kad sam ga suprostavio nezgodnim pitanjima) ljuto i bezobrazno odgovorio kako nemaju planova popravljati zgradu, jer strukturalni radovi PREVIŠE KOŠTAJU.
A sad ono najbolje ... na pitanje TKO bude platio štetu ako recimo pukne zid, ili popucaju stakla, ili stolarija on mi odgovori "Tko ... pa valjda vi, a tko drugi?!"
Nisam imao volje ulaziti u raspravu sa istim, ali više mi je puta rečeno i objašnjeno kako su vlasnici stanova dužni voditi brigu samo i ISJLJUČIVO o onome što je UNUTAR naših stambenih jedinica. Dakle, pregradni zidovi, namještaj, plafon i pod. Dok su strukturalne lokacije (zajedničke prostorije, nosivi fasadni zidovi, stubišta, itd) u domeni zgrade i kao takve popravljaju se iz zajedničkog fonda zgrade a NE pojedinačnih stanara.
Pa bih evo volio čuti drugo mišljenje od nekog tko je upoznat sa zakonom ... što bi se dogodilo da ne daj bože dođe do još jednog potresa (bilo jačeg ili slabijeg) i da se zid uruši - tko bi za ovo bio kriv, i tko bi morao snositi štetu za popravak svih stakala i stolarije - ja ili zgrada?