Tema: CMR vs SMR
View Single Post
Staro 07.09.2023., 11:42   #4
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
ja nisam ni znao za to dok nisam krenuo tražit disk za PC, jer mi je zadnji PC disk od 3TB i to je iz doba kad SMR diskovi još nisu postojali.

Osim toga šta su SMR, većina tih diskova ima određenu količinu zelenila u sebi, šta je po meni još gore od same činjenice da su SMR.

em se automatski gase (šta se može riješiti) em non stop parkiraju glave šta se ipak ne može ugasiti. svako malo kliknu i parkiraju glave.

i onda, SMR diskovi jesu deklarirani na 300 000 ili 600 000 tisuća load/unload cycle-ova ali zašto uzet disk koji to nonstop radi?

tako da - nije stvar samo u SMR vs CMR, nego u tome da CMR diskovi nisu toliko agresivni sa power savingom, ili ako se uzme enterprize disk ala exos - ni nemaju power saving nego rade dok god imaju struje.

zaboli me q za taj 1w struje više šta troše dok rade.

a za SMR, koliko čitam, njih treba pustit da rade iako ne radiš niš s njima, piše se po netu da im trebaju dani (po tjedan dana) da se oporave od veće količine zapisa. Šta za PC upotrebu nije moguće jer barem meni, komp radi 2-3 sata dnevno, u intervalima kako ga koristim.

istotako, navodno kad se SMR disk nakrca prema punom kapacitetu, uspori se do neupotrebljivosti, brzine pisanja ispod 1MB/s dok on popunjava zadnje prostore na disku. TO ću moć provjeriti kako budem krcao ovog šta sam uzeo, a uzeo sam toshibu s300 koja je SMR.

tako da opcije za disk za PC su mi ili ironwolf (eventualno skyhawk jedino neznam koliko je agresivan za head parkingom) ili exos jer je enterprize.

Helium CMR bi preskočio jer taj helij s godinama iscuri, sad će bit 5 godina od kako se ta tehnologija pojavila na tržištu i trebalo bi polako bit sve više povratnih informacija šta se s diskom dešava nakon 5 godina upotrebe. Opet navodno, helij diskovi neće doživiti 10 godina.
jp_rv je offline   Reply With Quote