View Single Post
Staro 07.09.2023., 09:39   #224
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor reiben101 Pregled postova
Isti su mjesečni doprinosi (324,36 EUR). Kao obrtnik nemaš mjesečnu plaću, plaćaš samo doprinose, kao direktor u trgovačkom društvu imaš propisanu minimalnu plaću (1.035,30 EUR bruto 2).
Imaš dvije porezne stope u oba slučaja. U obrtu 20% (do 47.780,28 EUR) i 30% (iznad 47.780,28 EUR). U trgovačkom društvu 10% (do 995.421,06 EUR) i 18% (iznad 995.421,06 EUR).

Imaš još dosta razlika (npr. troškovi osnivanja, isplata dohotka/dobiti, komore...)
Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Za obrt ne znam, ali za d.o.o. od nekih redovnih davanja imaš knjigovodstvo, najam sjedišta + režije, internet bankarstvo i to je to otprilike.
Trebaš uplatiti početni kapital (20.000kn je bilo, ne znam sada koliko je), ali to je vlasništvo firme tako da koristiš dalje za poslovanje.

Po meni je isto bolje da odmah ideš na d.o.o., nije to neka komplikacija, a tebi koji ćeš imati vjerojatno 3 računa mjesečno ne bi knjigovodstvo biti skupo.

Novost je da ako otvaraš firmu (bilo kakvu) i želiš biti u sustavu PDV-a (želiš) prvo će te kontaktirati porezna i malo porazgovarati sa tobom. Morati ćeš im objasniti što planiraš raditi itd. Ne puštaju više odmah u PDV jer su valjda imali dosta ovih što uđu, nabiju dugove i puste da ide u stečaj.

Aha znaci ima tu dosta toga, recimo da mi bude bruto isplata od tih firmi po 2250 eura, dakle 4500 eura mjesecno, to godisnje ispadne 400000 kn dakle iznad limit obrta poprilicno.

Moram prvo oduzet PDV jel tako, bez obzira sto radim sa SAD firmom? znaci sa 4500 to ispadne 3400eur. Doduše sa tom razlikom mogu kupovati svašta nešto i odbijati PDV jeli tako pa se tu dio vrati.
Nadalje moram sebi isplatiti tu bruto placu znaci imam tu nekih 400 eur davanja. Ostane mi 2400 firmi a meni 800 eur.

Pošto bi otvorio firmu u svome stanu/garazi pretpostavljam da mogu sam sebi placat najamninu pa to neću računati ko trošak ali to je (legalno?) izvlačenje novaca iz firme jel tako. Recimo da ću, ako je legalno, tako izvući 1000 eura što mi je čisti profit(vjerojantno imaju i neki porezi na najam).

Dakle ostane mi 1400 eura iz kojih moram platit te neke osnove, internet bankarstvo, knjigovođa, režije ako treba, komore? Što me izađe amo rec nekih 200 eura, valjda, nabadam, dakle ostane mi 1200 eura i na njih moram platiti 18% poreza na dobit to je 216eura, dakle neto mi ostane:
1000 eura dobiti
1000 eura "najma prostora"
800 eura plaće
i nešto si mogu odbit PDV-a ko "bonusi na kraju godine"
To je meni nekih 2800 eura

A ko teoretski direktni zaposlenik iz bruto 4500 eura bih imao oko 3000 neto šta je ok razlika a kad se odbije taj PDV doše tu negdi jel.

Jesam li ja to dobro izracunao, otprilike, ne mora to sad bit u sto dvisto eura točno ali otprilike računica.
Koja jos neočekivana davanja mogu očekivati u lijepoj našoj?

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 07.09.2023. u 09:48.
OuttaControl je offline   Reply With Quote