Citiraj:
Autor WraGG
Mislis se odjaviti iz Njemacke? Ako da, neces moci imati Njemacko zdravstveno izmedju ostalog, a nisam siguran ni da li ce druge stvari funkcionirati bez da imas prebivaliste u Njemackoj.
|
Za sada se ne mislim odjavljivati, tek kad dignem njemacku putovnicu.
Zasto mislis da ne bi mogao imati njemacko zdravstveno? I ostale stvari ako ih vec imam, a mjenjam prebivaliste?
Kako je stvar s ovima koji su bili u njemackoj i vratili se, pa zaboravili odjaviti zdravstveno, da bi im nakon xy godina dosao racun za sve to vrijeme kako ga nisu placali. Ali dobro to je opet druga prica.
Citiraj:
Autor WraGG
Ako se ne mislis odjaviti, zasto ti ne bi uplacivali na Njemacki racun placu? Ja potpuno normalno placam sve Njemackom karticom po HR, a ako trebam cash, prebacim si na Revolut pa isplatim gdje nema provizije za Revolut.
I ja namjeravam kroz 10-ak godina nesto slicno napraviti, pa me bas zanima da li to funkcionira.
|
Ako i kada se odlucim vratiti, racun u Njemackoj bi zatvorio i otvorio u Hrvatskoj, lakse mi ako treba obaviti nesto u banci otici u banku u Hrvatskoj nego 1500km u jednom smjeru u Njemacku.
Ali gdje ce biti bankovni racun ovisi o Hrvatskoj. Kako je vec spomenuto, kako bi banka, tj. vise porezna gledala odakle dolaze uplate.
Citiraj:
Autor Master_Hrc
Nemozes biti prijavljen u Rvackoj a placati njemačko zdravstvo. Ako si prijavljen u njemačkoj firmi onda to povlači da plačaš njemačko zdravstvo.
|
Vec ga ovako i onako placam, tako da. A i radje cu placati njemacko, nego hrvatsko, samo je pitanje da li mogu koristiti njemacko u hrvatskoj (na poledjini njemackog imam europsko zdravstveno) i imati doktora u hrvatskoj.
Inace jel to negdje regulirano? To onda povlaci pitanje kako ovi moji placaju njemackoj zdravstveno a prijavljeni su u svojim zemljama i u Njemacku kroce jednom godisnje.
Ali to cu jos provjeriti jos jednom s njima i u kadrovskoj u firmi.
Citiraj:
Autor Master_Hrc
Ako sam dobro shvatio ti bi bio prijavljen u njemačkoj (tamo sve placao, zdravstvo, mirovinsko) a radio bi u rvackoj i primao bi placu na rvacki račun u banci? Hmmm, nije mi jasna ta logika. Iako se sad namece pitanje kako drzava gleda na to da dobivas lovu na rvacki račun kad nisi zaposlen u rvackoj. Uglavnom sori ako sam nesto krivo skuzio
|
Prijavljen samo sto se tice mirovinskog, zdravstvenog i poreza, ne i adrese ona bi bila u Hrvatskoj.
Logika je u tome sto radim po terenu, u stanu provedem mozda 2 dana mjesecno i opet idem dalje + eventualno homeoffice.
Znaci placam stanarinu za nesto u cemu nisam dok u hrvatskoj imam neopterecenu nekretninu u kojoj mogu zivjeti. Spominjao sam racun u hrvatskoj cisto iz prakticnih razloga. Jednostavnije mi je ako nedaj boze zatreba, otici 5 km u jednom smjeru u banku nego 1500km.
Citiraj:
Autor rendula
Najslicnije onome sto ti zelis je digital nomad visa:
https://mup.gov.hr/aliens-281621/sta...-nomads/286833
Ali se ne odnosi na tebe, jer jesi stanovnik EU i HR, i to sto zelis bi mi bilo jako cudno da je dozvoljeno u Nizozemskoj ili Rumunjskoj (skoro sam siguran da nije, jer smo svi u EU, i nemres raditi iz X, imati zdravstveno iz Y a primati placu iz Z zemalja)
|
Bas zbog toga sto samo u EU, slobodno kretanje, bez granica, carina, radnih dozvola, viza, ocekivao sam da bi i tako nesto bilo moguce. Ne tvoj primjer u 3 zemlje kako ti spominjes ali barem unutar dvije zemlje.
Citiraj:
Autor Matta
Jedno pitanje, čisto pojašnjenja radi:
- Ako imaš BAŠ sve od papira u Njemačkoj, zašto inzistiraš da plaću primaš na račun u hrvatskoj banci ? Primaj na račun u njemačkoj banci to je to.
Bar je danas lako riješiti većinu stvari preko interneta.
|
Ne izistiram, gledam gdje je prakticnije.
Citiraj:
Autor WraGG
Mislim da zeli odjaviti adresu u Njemackoj, a bez adrese ne moze imati racun u banci.
|
Odjave s adrese nema veze s vec otvorenim racunom. Ne mozes otvoriti racun bez njemacke adrese. Kad odjavis adresu, racun u banci ti ostaje ne zatvara se automatski, kao i sve obaveze koje imas, pretplate za mobitel, zdravstveno itd... Kolko ih je doslo u njemacku, nisu se snasli i vratili, a nista nisu odjavili...
Tematika je malo kompliciranija, sljedeci puta kada budem u Hrvatskoj, pitat cu direktno kod nadleznih institucija. Mislio sam mozda ima netko ovdje tko radi tako.