nismo imali problema sa niti jednom od te 4 točke koje si naveo. barem ne strikno sa nekom od te 4 točke.
mogu pričati i sa stajališta nekoga tko je to nudio i montiravao, i sa stajališta nekoga tko je to kupovao i održavao. ovo prvo mi je kraće trajalo ali nisam nikad imao problema sa nagovaranjem uprave da se to kupi, prvenstveno zato jer su imali samo 2 opcije:
1) ostaviti kako je i jebiga - "probajte ugasiti i upaliti" mikrotik opremu na koju je spojeno xyz korisnika preko mikrotik linkova na mikrotik sektore.
2) iskeširati x para da tu mikrotik opremu skinemo i stavimo cambium, barem za access. ptp se malo presloži i može ostat.
u drugom poslu je na meni bilo da se brinem da ergela od 1000+ ap-ova radi. i tu je bio miš maš svega i svačega i naravno da je dio opreme bio smeće, dio bio manje smeće, dio je bio "jebiga neki drugi put ćemo riješiti", ali poanta je da se konstantno ulagalo, nije moglo sve odjednom jer ni vremenski se ne bi stiglo između 2 sezone, a ni financijski. tu je bilo kopanja za optiku, montaža ormarića, planiranja gdje će biti ap-ovi, koji dio će bit bakar a koji optika, održavanje postoje GPON optike koja je ne tako davno montirana i nije se još amortizirala i koju se sigurno neće tako brzo mijenjati (a kihne barem jednom u sezoni i onda stane sve šta je na njoj)... ali to su sve kratkotrajni kvarovi koji se brzo riješe, a ako prdne neki dio optike i dio kampa ostane bez neta, ovisno koliko brzo se može kabel zamijeniti - digne se ptp tih dan-dva čisto da kakotako net radi, nije fizika dignut ptp i propustit 3 vlana kroz to. tako da kad imaš preko 1000ap-ova, nema tih para da se vratimo na mikrotik i cisco.
svake sezone se dio kampa obnovi, doslovno se vuku novi kabeli i stavljaju stupovi sa cambiumima, sve šta je bilo na cisco omnicama je prerezano razbijeno i zamijenjeno sa x komada cambiuma, otprilike omjer 1:3 gdje bi za jednu skinutu cisco omnicu rastegli 3 cambiuma. ne svugdje ne uvijek, kako lokacija pita.
uglavnom,dok god se količina kvarova smanjuje, uprava ne pita ili barem ne gunđa previše za cijenu. ja sam prvi forsirao da se potroše milijuni na novu opremu, i veselo gledao kako ubijamo staru opremu i veselo speedtestao usred sezone 150mbita na lokaciji na kojoj je prije išlo 3.
razvukao sam ovo ali nisu svi toliko škrti, i upravama turističkih firmi je došlo iz dupeta u glavu da moraju uložiti u internet po objektima.