Tema: Iskon
View Single Post
Staro 28.08.2023., 15:27   #6442
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
Samo ispravak/nadopuna - CIX i VIX nisu ništa drugačiji od "uobičajenih" ruta, kako ih zoveš. Sav promet će u jednom trenu završiti u nekom od IXP-ova (Internet exchange point).

Preciznije bi za neki (donekle) jednostavni odgovor bilo reći da su IXP-ovi poput CIX-a u Zagrebu i VIX-a u Beču sastavni dio interneta, mjesta gdje se povezuju mreže ISP-eva i firmi koje imaju servere - tj. mjesta gdje doslovno nastaje internet. I tu ISP može uzeti i IP tranzit i peerati se s nekim.

A prednosti izravnog povezivanja (peeringa) u što više IXP-ova sa što više drugih članova IXP-a su:
- za ISP-a (ili firmu sa svojim AS-om) manji troškovi IP tranzita kroz velike providere poput DT-a, Hurricanea, Cogenta,... i redundancija
- za korisnike manji ping zbog izravnije rute

HT-ova politika ne-peeranja ih je koštala u potresu 2020. kad im je ispao link s Cogentom u Jurišićevoj, pa su kratko vrijeme čak pustili peering kroz CIX, ali to nije dugo trajalo.

Iskon je imao dobre izravne rute, ali od prošle godine su iza HT-a pa ta prisutnost u CIX-u i VIX-u više ne znači puno.

CIX je na razini Zagreba, VIX je na razini Beča. Bilo tko sa svojim AS-om može doći na oba mjesta (dovlačenjem svoje optike ili rentanjem dark fibera), plaćati članarinu i raditi što hoće (ono što mu uvjeti IXP-a i njegovih članova omogućavaju).
Nije drugaciji mozda sam to krivo napisao, ali ima manje hopova i dolazis do peering partnera mimo njihovog glavnog Internet linka.
Dok sam bio na t-comu nikad nisam imao non stop 250mbita prema svojoj firmi, to je bilo od 20mbita do 250mbita, ali vise je bilo daleko ispod 100mbita.
Na Iskonu idem do svoje firme preko CIX-a i znam da cu stalno imati cistih 100mbita, jer se bas ne koriste toliko linkovi prema CIX-u.
Ja sam prije 7 godina imao dosta opreme na Interoutu i to je bio uzasno skup ISP-a, flata skoro nije bilo i ping je skoro uvijek bio daleko nizi od ostalih ispova. Taj ISP je koristio i Iskon, vjerojatno dok Interoute nije kupio veci ISP i sada kada ih je T-com skroz pojeo.