Nabavio sam prije 2 tjedna rabljeni Surface 4 Pro. Više iz zajebancije nego iz potrebe pa ga gnjavim malo da vidim kako diše. Uvijek sam škicao Surface, ali je bio preskup u odnosu na laptope sličnog hardvera.
Konfiguracija je Intel m3 6Y30 (Skylake), 4GB RAM-a i 128GB SSD s Windows 10 Pro na sebi.
Evo, mogu reći da mi je jasno zašto košta koliko košta.
Izrada je vrhunska, robustan je i u rukama djeluje impresivno.
Kickstand je odlično riješen, jedini problem je ako ga se stavi na noge pa proba raditi negdje u hodu. Već nakon pola sata postaje neugodan i treba mu promijeniti poziciju. Uski metalni kickstand se počne urezivati u noge.
Hlađenje je super riješeno, nema ventilatora i potpuno je nečujan.
Tipkovnica mi je možda najdraži dio cijelog stroja. Uz njega je došao Signature Type Cover od alcantare umjesto klasičnog plastičnog. Hod tipki i cjelokupan osjećaj je najsličniji Appleovim tipkovnicama, ali mi ipak više paše jer ima mrvicu dublji hod (paralelno koristim Magic Keyboard i ova od Surfacea mi je draža pod prstima). Pozadinsko osvjetljenje je odlično, trackpad je odličan
Tipkovnica je općenito super udobna i čvrsto se drži. Magnet hvata puno bolje i drži jače nego na iPadu.
Paralelno uspoređujem tipkovnicu na iPadu Pro (2. gen) 12.9" i ne može se približiti ovome.
Ekran odličan, super responzivan i oštar. Ne vidim razliku u odnosu na iPad, a koliko vidim, rezolucije su im praktički iste, oba su na 260-ak ppi.
Nemam olovku, ali mi realno nikad nije ni zatrebala.
4GB RAM-a je možda malo danas, al Windowsi 10 rade sasvim ok bez štekanja. Koristim ga za surfanje, office, slaganje web stranice, FTP i slične ne pretjerano zahtjevne gluposti i ne vidim da mu treba više od tog.
Baterija...uvjerljivo #1 od svega s Windowsima što sam imao prilike koristiti. Vjerojatno je do Microsofta pa su battery management doveli do savršenstva za svoje strojeve. U ova dva tjedna sam ga punio 3 puta, a dosta ga koristim. S obzirom da je izašao 2015/2016. nisam očekivao da danas baterija TOLIKO traje. Drži oko 6 sati rada s osvjetljenom tipkovnicom i svjetlinom da je sve vidljivo i vani na suncu.
Ono što mi fali:
Veći SSD (128 je dosta za osnovne stvari, no ipak nudi mogućnost proširenja microSD karticom). SSD se navodno može zamijeniti, ali je čupanje ekrana van dosta riskantno (kao i kod svakog tableta valjda)
Više portova (jedan USB-A, miniDisplay Port, microSD čitač).
USB-C punjenje (noviji modeli ga imaju)
Nisam probao foto/video obradu još, ali planiram.
Gledam trenutno cijene novih i aktualni 9 Pro košta manje od Lenovo Yoge X13 slične konfiguracije. Da kupujem danas laptop s tim budžetom, vjerojatno ne bih gledao dalje od Surfacea. Sve ono što mi fali na iPadu i iOS-u, ovo komotno odrađuje.