Tema: Automobili
View Single Post
Staro 18.08.2023., 11:06   #68669
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
A što je s onima koji stavljaju kitajske xenone i LED-ice u stock farove bez leća? Ili one koji natovare bunker s građevinskim materijalom kao da glisiraju po cesti i ne obore svjetla? Istočno od Heiznelove se broj takvih eksponencijalno povećava što više ulaziš u to područje.

Što se tiče ekologije: jesmo li mi izabrali brzu modu, globalizam, slobodna tržišta i sve ostalo time vezano ili je to došlo nama?

Jesmo li mi krivi što se hlače više ne šiju u Varteksu i sl. nego traperice iz C&A, H&M i sličnih proputuju svijeta više nego što će velika većina nas ikada proputovati? Isto je i sa cipelama.

Metal za zakovice trapki se vadi na jednom kraju svijeta, prerađuje na drugom i na trećem kontinentu postaje zakovica. To su već tri putovanja prekooceanskim brodom. I pamuk se bere na jednom mjestu, prerađuje na drugom a na trećem se od njega radi konac. Slična je priča i sa šlicem. Onda sve to putuje na četvrto mjesto gdje se šije u hlače. Zatim putuje na prvi/drugi/treći distributivni centar kako u kojem dijelu svijeta. Sve to uglavnom prekooceanskim brodovima. Zatim to ide lokalno kamionima do dućana ili warehousea za online trgovinu.

Naravno tu je i moda koja te iste proizvode namjerno laserski precizno ciljanim reklamama u časopisima, filmovima, serijama i TV programima mijenja percepciju ljudi da što prije odu kupiti nove krpice jer te iste krpice nisu napravljene da traju dugo.

Koliko CO2 se ispusti u cijelom tom procesu? Koliko odvratnih kemijskih otrova se ispusti u prirodu zbog tih brodova, rafinerija koje proizvode gorivo za te brodove i na kraju iz tvornica koje proizvode taj brzi šrot?

I onda bi ja trebao kupiti ženi Twingo EV da spasim svijet :cccc