Citiraj:
Autor Dr. Strange
I bila je neka priča za Intelove procesore kao kad bi Intel implementirao TSMC-ov 3dcache da li bi dobio jednak boost u gamingu, i onda je netko odgovorio da nebi nužno, potrebno je napraviti promjene u samom dizajnu procesora tj glavnoj cache strukturi kako bi mogao adekvatno komunicirati s tim dodatnim/vanjskim cache-om, neka me ispravi netko stručniji.
|
Pa upitno je jer koliko znam AMD je patentirao svoj način implementacije, intel ima nesto drugaciji pristup koliko sam citao pa neznamo dok ne vidimo kako bi skalirao sa jezgrom.
Kad smo kod intela cache na njemu se može overklokati zove se north bridge u CPU-z aplikaciji pod sekcijom motherboard. Recimo na Conet Lake si samo od klokanja cache mogao dobiti preko 5% ima i Gamers Nexus video o tome, a sada od Alder Lake nadalje cache uglavnom nije ni bitan, jer ga vec po deafultu ima puno više pa je i sami benefit overkloka puno manji kada aplikacije imaju više istog na raspolaganju. Tako da ili drastično brži L4 cache da dođe u priču pa nabaci neke razlike ili skok od keša nece biti naročit ni na intelu ni na X3D procesorima jer same količine istog ne fali aplikacijama. Doduše AMD i dalje ima debelo više cache-a cak i original serija od intelovih modela pa bi tu intel ubuduče mogao i napraviti puno veci skok.