View Single Post
Staro 17.08.2023., 20:03   #254
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
IT zahtijeva ljude raznih kalibara, IT != development. Recimo, po mojem iskustvu, IT i više od developera treba ljude koji ću slovkati developerima što da rade Također potrebuju i ljude koji će ispravljati katastrofu koja ostaje iza klasičnog procesa developanja koji počinje sastancima između ljudi koji ne mogu nikada niti pod kojim uvjetima priznati da nešto nisu shvatili ili da nisu u stanju shvatiti.

Naravno da se na kraju developere najviše cijeni, ali kažem da se čovjek može plasirati na tržište na razne načine.

Ovo što kaže medo za završavanje faksa ima puno smisla. Ja jesam završio a kada se me zvali da se vratim kao demostrator/štaliveć drago mi je da sam bio dovoljno trezven da kažem ne hvala. To mi je valjda bio do tada najpametniji potez u životu.

Jedino u što sam bio siguran nakon kombiniranih 18 godina školovanja je da nemam pojma o ničemu. To je velika enigma školstva, izbacuje ljude koji malo što kuže. Ima izuzetaka, naravno, kao i onih pametnijih koji krenu raditi na sebi umjesto da skaču kroz obruče u školskom sustavu. S time da bih lagao da kažem da diploma ne otvara neka vrata. Makar je tako bilo prema mojem iskustvu.

Ja sam se računalnim tehnologijama počeo baviti naopako, odnosno umjesto da učim programirati počeo sam s reverznim inženjeringom. Oduvijek mi je bilo zanimljivije popravljanje postojećeg, naročito cripplewarea. Debugiranje i disassemblanje a odatle sam logično počeo učiti assembler, MASM konkretno. Kasnije sam najviše radio s javascriptom u raznim okolinama i uz rad razvijao razne aplikacije koje su služile tome da izbacim kvalitetniji rezultat u manje vremena. Naravno da razni poslodavci za to nisu imali sluha niti znanja za prepoznati vrijednost automatizacije. Zato i jesu tamo gdje jesu, odnosno tamo gdje su ostali.

Nakon sada skoro 5 godina profesionalnog rada u IT mogu kazati kako sam lagano spreman za IT penziju A akumulirano iskustvo je pretežito SQL (popravljanje nepopravljivog), rješavanje problema, odvajanje istine od fikcije, izvlačenje korisne informacije iz kaosa koji ostane nakon što development odradi svoje, te profesionalno dijeljenje prodika

Nastavio sam rad i na automatizaciji, izradi manjih aplikacija koje omogućuju povezivanje raznih sistema i slično. Moja parola je uvijek bila kako ću radije par sati razbijati glavu da izradim neku aplikaciju nego ručno obrađivati nekakve podatke, povremeno u trajanju od 5-30 minuta. Često kada bih vidio što ljudi rade ručno uhvatio bi me proljev.

I onda kada pogledam što sve spada pod IT, padne mi mrak na oči. Ima ekipe koja je praktično računalno nepismena a uredno rade u ITu 40 sati tjedno. Stave na glavu one blindere za konje, 8 sati gleda pravo pred sebe i ne mrda. Fali holistički pristup, bismo rekli. I ogromna hrpetina edukacije. Ako promijeniš neki dio neke aplikacije, logično bi bilo pogledati kako se to uklapa u ostatak aplikacije, makar lokalno. Ako klikneš dva tri puta kao neki prosječni korisnik koji 90% vremena baulja, hoćeš li što polomiti? Ma ništa to, samo piči dalje, šalji to u proizvodnju pa kada 5-50 korisnika napravi sranje bude se netko drugi time bavio.

S time da priznajem da ovaj IT o kojem ja pričam je jako loš IT i naravno ne smatram da je sav IT loš IT.

TLDR: probaj razne stvari, vidi što ti je zanimljivo i kreni tim pravcem. Prvo ti u glavu uđu one stvari koje su ti interesantne.
mkey je offline   Reply With Quote