Hrvatski IT mediji... znači, imao sam prilike dosta raditi s njima i zbog toga ih danas zaobilazim u širokom luku, osobno i profesionalno
Sjećam se još dok je jedino Netokracija pisala o startupima, kako Bug nije htio ni čuti o tome, niti se obazirati na sve te nove firmice - da bi nakon nekoliko godina hop hop, došlo do toga da navedeni časopis organizira nekakvu startup konferenciju. Pa je nakon toga uslijedila i druga konferencija, pa su svi mediji lagano prešli na organizaciju konferencija kao modus operandi.
Jasno - konferenciju pokrivaju sponzori, karte su samo dodatna zarada, a i uglavnom ih dijeliš okolo baš tim sponzorima. Ti u tom procesu pokupiš (sam si dodijeliš) status nekakvog velikog vođe i poznavatelja IT-a i eto zabave za 2-3 dana.
Ta sponzorstva i generalno sva ta halabuka mi je isto fascinantna - uvijek se vrte jednaki sponzori (telekomi, poneka banka, poneka veća IT firma i to je to) i svi se kao volimo i super smo si - veliki circle jerk event.
I svi su si tako "dobri i naši prijatelji iz XY telekoma" dokle postoji sponzorstvo; kad sponzor otkaže ili ne želi sudjelovati više, onda se ploča odjednom okreće.
Jedna stvar mi je posebno bila zanimljiva kod tih konferencija, kako se svi busaju da je njihova konferencija najveća i najbolja u tom i tom segmentu - gdje ustvari konkurencija ne postoji
Pa tako eto Tech&Travel, LegalTech ili kako se već zovu... Netokracija je imala jedan takav event kojeg su reklamirali kao "najveća proljetna startup konferencija na balkanu"
Ono - ok, mogli su isto tako reći i da su najveća i najbolja konferencija koja se odvija danas u ZG-u...
Žalosno je zapravo to, kužim da taj biznis propada i trebaš tražiti druge izvore prihoda, ali IMHO ove konferencije ne daju nikome na vrijednosti i težini. Kad idem na konferencije, radije biram neke vani nego ove naše, jer do sada nisam čuo niti jedno korisno predavanje na njima.
A što se tiče samih IT stvari, bilo da je riječ o hardwareu, softwareu ili nekim drugim područjima, Bug je odavno prestao biti relevantan izvor

Kažem, šteta - veselio sam se prije (prije više od 8-9 godina) kupovati svaki mjesec novi broj, kvaliteta tiska i samog sadržaja je bila daleko bolja. Ovo danas... bijeda u svakom aspektu.
Čak i one kolumne koje su imali - ta isforsirana, wannabe edgy mišljenja i teze u njima... preloše je to bilo. Ali valjda je to prikaz da ti novine idu u krivom smjeru kad ti 3-4 čovjeka drže sve tekstove u časopisu, sad vidim da ima dosta novih imena pa možda tu bude nekakvog pomaka, ali sumnjam.