Citiraj:
Autor Jelc
Taj potencijal se trenutno fura na najgorim zagađivačima.
Ja tu ne vidim ništa zeleno.
Prvo smo se u EU furali na jeftine energente iz Rusije.
Sad na solare iz pazi sad Kine.
Ne vidim ja tu ništa održivo...
|
Preimenovat cemo temu u "Održivi automobilizam"
Jelc, ti bi kao platiša njemačke mreže trebao dobiti godišnji i/ili polugodišnji izvještaj o porijeklu struje.
U prvoj polovici 2023, čak i ta Njemačka sa suludim odlukama o nuklearkama i ugljenu,
proizvela je 48% el. energije iz obnovljivih izvora!
Izvor:
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pr...220_43312.html
Fun fact je da i ako je mreža pogonjena 100% na ugljen, ukupne emisije elektroauta su niže od fosilaca.
Citiraj:
Autor coconut
Normalno da se ICE zapaljuju čećše od EV. Autori su zaboravili na 'sitnicu' da su ICE u prometu već 100g. i do sada ih je proizvedeno na milijarde. Neka reprezentativni uzorak EV pomnože sa brojem godina i brojem proizvedenih jedinica ICE, pa da onda vidimo omjer.
|
Krivo!
Da si pročitao američku studiju, na temelju koje osiguravatelji računaju rizike i cijenu osiguranja, vidio bi da se brojke odnose na "milijun novih prodanih auta".
Uopče se ne uzimaju u obzir stare krame i sve se svodi na zajednički nazivnik po starosti i broju prodanih jedinica.
Za Švedsku studiju nemam taj podatak, ali EVi su tamo u opticaju već 10 godina i nisu svi novi iz salona. Tamo su podatci iz cjelokupne flote.
Citiraj:
Autor medo
_SNIP_
|
Aha, a kad pročitaš u slovenskim novinama da je netko dobio na lutriji, to znači da treba baciti sve karte na igre na sreću?
Protalpatalkaj "availability bias" i kako utječe na formiranje tog mišljenja.
Veća je vjerojatnost da ćes dobiti 6-znamenkasti iznos na lotu nego će se baš tebi zapaliti jedan od 10M+ električnih automobila u opticaju (ili jedna od 4M+ Tesli). Ako kupiš EV, odigraj jednom lotto kao osiguranje :-p . To ne znači da je nemoguće, ali vjerojatnosti su ekstremno niske.
Kad se zapali fosilac, to nećeš čitati u novinama jer je... normalan događaj od kojega u današnjoj ekonomiji pozornosti nema kruha.
Životni vijek lampi... vidi:
https://en.wikipedia.org/wiki/Phoebus_cartel
O utjecaju svjetla na wellbeing, usisavačima... ne vidim razloga komentirati
Danas te kao vlasnika vozila nitko ni na što ne prisiljava. Kupuj i vozi što ti je milo. Moje mišljenje je da zabrane nisu potrebne jer za još 10 godina razvoja EVa, fosilci neće ionako imati šanse na tržištu.
....
Off-Quote
Visage se nešto premišlja, ali upravo on mi je prije 15 god servirao doku "Who killed the electric car", gdje su glavni kandidati bili naftaši i automobilisti sa svojim printer-toner modelom prodaje i održavanja auta. Tada me je upravo on "ozračio" osjećajem nepravde u fosilno-autoindustriji i zato ovdje izbjegavam banove kao Neo metke

.