Imam problematiku s brojilom! Brojila su u kući ugrađena 02/2021 i računi su do sada bili relativno ok sve do kraja 12/2022 kada je krenulo novo obračunsko razdoblje od 5 mjeseci. Znači, nismo kupovali nikakve nove enormne potrošače ali u periodu od 1.12.2022. do 30.04.2023. nam je potrošnja u skupoj tarifi skočila s ~320 kWh na nekih 3800 kWh!! I naravno da je račun bio nekih 600€ što je enormno skupo! Gledam te famozne cifre koje se prikazuju i pod šifrom 1.6.1 vidim da je najjača snaga koja je bila "vučena" 2.53 kW a pod 1.6.2 je 0 kW. Gledajući ostala brojila u ormaru (2 garsonijere i još jedan stan) njihova vrijednost pod 1.6.1 je daleko ispod 1 kW. Mene zanima da li može brojilo biti u defektu s toliko velikim očitanjima ili nešto drugo? U kući do naše su još uvijek stara brojila pa vjerujem da zbog toga daljinsko očitanje nije moguće (nema trokutića iznad COM). Kada odem na internet i pogledam potrošnju, onda se navodi "Automatska procjena" ili tako nešto i tu je taj enormni skok od 3500 kWh. Pisao sam HEP-u, tražio provjeru ispravnosti brojila ali još nikakav konkretni odgovor nisam dobio. Dobili smo i opomenu pred isključenje od 350€ koju dam morao platiti a bili smo još i od ranije u preplati nekih 250€. Imaju li ove cifre veze s povećanjem cijene el energije? Iako sumnjam jer povećanje cijene nema veze s navedenim potrošnjom. A s druge strane, cifre koje se navode na paušalnim računima su smiješne, u odnosu na cifru za period od 5 mjeseci, i iznose nekih 7,5€. Molim za bilo kakav savjet jer nemam tih novaca za plaćanje svakih 5-6 mjeseci. Hvala svima na odgovorima!
Citiraj:
Autor smuchac
Ajd da se navijem. 
Ovo je pametno brojilo,PLC. Stanja su ti 1.8.1 za višu tj. "skupu" tarifu a 1.8.2 za nižu tj. "jeftinu" tarifu.
1.8.0 je zbroj te dvije pa da te ne prevari. Ako te zanima koliko "vučeš" snage, imaš 1.6.1 i 1.6.2. Tamo se bilježi najjači udarac duži od 15 minuta u prvoj i drugoj tarifi (maksigraf).
Ovaj trokutić iznad COM znači da je brojilo povezano s jednim uređajem (koncetrator) koji se nalazi u trafostanici iz koje se napajaš i on prikuplja stanja svih takvih brojila koja napaja. Čitaju se dakle daljinski i automatski uglavnom zadnjeg u mjesecu u 00:00 tako da nema potrebe da sam čitaš i šalješ stanja. Možeš eventualno sam očitati i usporediti sa stanjem na računu.
Brojilo se inače može daljinskim putem u svakom trenutku očitati,može se daljinskim putem i iskopčati npr. zbog neplaćanja ili na zahtjev a može se i podesiti snaga na njemu jer ima u sebi limitator. Ima masu podataka koji se iz njega mogu izvući kroz logove. Evidentira kad je i koliko bio bez struje,ima tamper prekidač ako netko ide prčkat i štajaznam skidati poklopac bla bla. Kroz krivulje opterećenja se lako vidi kad se trošilo i koliko i tako sve od dana ugradnje itd... Znam o njima sve pa eto da podijelim ako vas zanima.
Suma sumarum,imaš zdravoseljački rečeno,daljinsko brojilo i ne moraš ga čitat ali radi sebe ponekad usporedi stanje na njemu i na računima i to je to....
Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk
|