Tema: Automobili
View Single Post
Staro 12.08.2023., 12:59   #68516
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ne robujem nego imam neko skromno znanje i iskustvo iz elektrotehnike i elektronike. Usudio bih se reći puno više od prosječnog FER-ovca.

Uzeli smo u firmi najnovije vrlo vrlo skupe servere koji imaju 80+ Titanium napajanja koja imaju 97% učinkovitost na 50% opterećenja. Znači od utičnice na ulazu do 12V raila na izlazu @50% load.

Kad puniš EV imaš wallbox ili punionicu koji imaju neke svoje gubitke. Imaš neke sitne gubitke u kabelu i spojnim mjestima. Zatim imaš charge controller u autu, BMS, opcionalno grijanje/hlađenje baterije i tko zna što još.

Sve je to malo i sitno ali kada se sve to zbroji i podcrta kladio bih se da se do baterije izgubi maalo više od 3% onoga što je došlo na ulaz wallboxa ili punionice pogotovo kada SoC bude > 60-65% kada se EM sila u bateriji počne jače odupirati punjenju i pogotovo kada bateriju treba grijati ili hladiti.

97% bi moglo po mojoj slobodnoj procjeni biti samo od utičnice na autu pa do same baterije u maksimalno optimiziranom high-tech sustav uz optimalne (vanjske) uvjete.

Tako da, sorry, nisi me uvjerio. Možda sam u krivu.