View Single Post
Staro 11.08.2023., 21:46   #29
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Kako da očitam električno brojilo ?

Citiraj:
Autor smuchac Pregled postova
Ajd da se navijem.
Ovo je pametno brojilo,PLC. Stanja su ti 1.8.1 za višu tj. "skupu" tarifu a 1.8.2 za nižu tj. "jeftinu" tarifu.
1.8.0 je zbroj te dvije pa da te ne prevari. Ako te zanima koliko "vučeš" snage, imaš 1.6.1 i 1.6.2. Tamo se bilježi najjači udarac duži od 15 minuta u prvoj i drugoj tarifi (maksigraf).
Ovaj trokutić iznad COM znači da je brojilo povezano s jednim uređajem (koncetrator) koji se nalazi u trafostanici iz koje se napajaš i on prikuplja stanja svih takvih brojila koja napaja. Čitaju se dakle daljinski i automatski uglavnom zadnjeg u mjesecu u 00:00 tako da nema potrebe da sam čitaš i šalješ stanja. Možeš eventualno sam očitati i usporediti sa stanjem na računu.
Brojilo se inače može daljinskim putem u svakom trenutku očitati,može se daljinskim putem i iskopčati npr. zbog neplaćanja ili na zahtjev a može se i podesiti snaga na njemu jer ima u sebi limitator. Ima masu podataka koji se iz njega mogu izvući kroz logove. Evidentira kad je i koliko bio bez struje,ima tamper prekidač ako netko ide prčkat i štajaznam skidati poklopac bla bla. Kroz krivulje opterećenja se lako vidi kad se trošilo i koliko i tako sve od dana ugradnje itd... Znam o njima sve pa eto da podijelim ako vas zanima.
Suma sumarum,imaš zdravoseljački rečeno,daljinsko brojilo i ne moraš ga čitat ali radi sebe ponekad usporedi stanje na njemu i na računima i to je to....

Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk

A jel na brojilu gdje piše mjerno mjesto ili neka oznaka s računa po kojem ga mogu razlikovat? Imam dva brojila za dva stana, jedno do drugog, računi na isto ime. Na koju foru znat koje brojilo pripada kojem računu?
Gledam po brojilu i nula bodova da skužim neku brojku s kojom bi mogao prepoznat
Juice je offline   Reply With Quote