Citiraj:
Autor medo
Tako je! Kao prvo, ako ćemo tako gledati onda treba mjeriti CO2 u proizvodnji auta, proizvodnji goriva, proizvodnji rezervih dijelova, te na ispuhu. To vrijedi i za ICE i za EV.
Reći da EV ne ispušta CO2 na ispuhu je strawman kao i većina izjava EV evanđelista. Poznato je da ICE i EV trebaju napraviti cca 200.000km da bi ukupni CO2 footprint od početka proizvodnje počeo ići u korist EVa s trenutnim tehnologijama.
|
Woa... odakle ove brojke? Iz kantine Exxona-e? Radiš li u naftnoj industriji?
Pročitaj bar ovo, djeluješ kao netko tko se zna snaći među brojevima:
-
TU Eindhoven studija The GHG savings for cars sold in 2020 ranges from 54% to 82%. Break even nakon 20-30k km
-
ICCT Studija - Global Life Cycle Analysis for Passenger Cars
-
Konzervativna Volvo studija sa izvorima iz 2010ih, gdje ovisno o CO2 mixu struje, break-even nakon 49/71/110k km - BEV emisije tijekom zivotnog vijeka
-
VW research paper - ID3 je vec danas značajno zeleniji od Golfa
Vizualizirano
Nagradno pitanje za osvojiti lapdance Grete:
"Koliko primarne energije u zivotnom ciklusu ICE se moze namiriti iz obnovljivih izvora"
vs
"Koliko primarne energije u zivotnom ciklusu BEV se moze namiriti iz obnovljivih izvora"
Prednost BEVa u emisijama ce se samo povecavati. Lokalnih NEMA. Pitaj bicikliste koji se tu i tamo iza mene voze...
Citiraj:
Autor medo
Kao drugo, udio transporta u globalnom CO2 outputu je 7-20% ovisi tko radi statistiku u čiju korist. Maknemo li sada ovaj tren sve fosilne aute s cesta, taj CO2 će za koju godinu nadoknaditi rast industrije pogotovo u zemljama trećeg svijeta kojima treba jeftina prljava energija jer si ne mogu priuštiti skupu zelenu energiju.
|
Danas je distribuirana zelena energija jeftinija od fosilne!
Fraunhofer - Total Cost of Electricity Generation
Sad sigurno zelis replicirati sa stabilizacijom mreze. Say no more.
Obnovljivi + baterije su jeftiniji od peakera.
-
S&P Global - Grid balancing tactics in flux as battery costs fall
-
Bloomberg - "Already Cheaper to install new battery storage than peaking plants"
-
How pv plus storage will compete with gas generation in the US/
BEV je fleksibilno trošilo, load balancing i storage po defaultu. Uz malo dobre volje i grid storage.
Citiraj:
Autor medo
Nama običnim građanima je najlakše nešto nametnuti da to sami financiramo. Naravno da će se otuda početi s enforsanjem ekologije.
Samo ja ne želim sada kupiti skupi EV čije (samo)zapaljive baterije će za 5-10 godina biti proglašene opasnima jer se tada budu proizvodile sigurne nezapaljive puno lakše baterije veće energetske gustoće. Koliki resale value će mi taj EV tada imati?
|
Ako neces danas kupiti EV zato sto je zeleniji, onda ces ga kupiti za 5 god zato sto ce biti bolji u svakom pogledu od ICEa.
Za mene i 20% novih kupaca vozila, bolji je već i danas.
Koliki resale ce ti tada imati tvoj ICE?