Tema: Automobili
View Single Post
Staro 03.08.2023., 22:25   #68274
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Tako je! Kao prvo, ako ćemo tako gledati onda treba mjeriti CO2 u proizvodnji auta, proizvodnji goriva, proizvodnji rezervih dijelova, te na ispuhu. To vrijedi i za ICE i za EV.

Reći da EV ne ispušta CO2 na ispuhu je strawman kao i većina izjava EV evanđelista. Poznato je da ICE i EV trebaju napraviti cca 200.000km da bi ukupni CO2 footprint od početka proizvodnje počeo ići u korist EVa s trenutnim tehnologijama.
Woa... odakle ove brojke? Iz kantine Exxona-e? Radiš li u naftnoj industriji?

Pročitaj bar ovo, djeluješ kao netko tko se zna snaći među brojevima:
- TU Eindhoven studija The GHG savings for cars sold in 2020 ranges from 54% to 82%. Break even nakon 20-30k km

- ICCT Studija - Global Life Cycle Analysis for Passenger Cars

- Konzervativna Volvo studija sa izvorima iz 2010ih, gdje ovisno o CO2 mixu struje, break-even nakon 49/71/110k km - BEV emisije tijekom zivotnog vijeka

- VW research paper - ID3 je vec danas značajno zeleniji od Golfa

Vizualizirano

Nagradno pitanje za osvojiti lapdance Grete:

"Koliko primarne energije u zivotnom ciklusu ICE se moze namiriti iz obnovljivih izvora"
vs
"Koliko primarne energije u zivotnom ciklusu BEV se moze namiriti iz obnovljivih izvora"

Prednost BEVa u emisijama ce se samo povecavati. Lokalnih NEMA. Pitaj bicikliste koji se tu i tamo iza mene voze...

Citiraj:
Kao drugo, udio transporta u globalnom CO2 outputu je 7-20% ovisi tko radi statistiku u čiju korist. Maknemo li sada ovaj tren sve fosilne aute s cesta, taj CO2 će za koju godinu nadoknaditi rast industrije pogotovo u zemljama trećeg svijeta kojima treba jeftina prljava energija jer si ne mogu priuštiti skupu zelenu energiju.
Danas je distribuirana zelena energija jeftinija od fosilne!

Fraunhofer - Total Cost of Electricity Generation

Sad sigurno zelis replicirati sa stabilizacijom mreze. Say no more.
Obnovljivi + baterije su jeftiniji od peakera.
- S&P Global - Grid balancing tactics in flux as battery costs fall
- Bloomberg - "Already Cheaper to install new battery storage than peaking plants"
- How pv plus storage will compete with gas generation in the US/

BEV je fleksibilno trošilo, load balancing i storage po defaultu. Uz malo dobre volje i grid storage.

Citiraj:
Nama običnim građanima je najlakše nešto nametnuti da to sami financiramo. Naravno da će se otuda početi s enforsanjem ekologije.

Samo ja ne želim sada kupiti skupi EV čije (samo)zapaljive baterije će za 5-10 godina biti proglašene opasnima jer se tada budu proizvodile sigurne nezapaljive puno lakše baterije veće energetske gustoće. Koliki resale value će mi taj EV tada imati?
Ako neces danas kupiti EV zato sto je zeleniji, onda ces ga kupiti za 5 god zato sto ce biti bolji u svakom pogledu od ICEa.
Za mene i 20% novih kupaca vozila, bolji je već i danas.

Koliki resale ce ti tada imati tvoj ICE?

Zadnje izmijenjeno od: CatKiller. 03.08.2023. u 23:33.
CatKiller je offline   Reply With Quote