Citiraj:
Autor Hamm
Ja bi više od svega volio vdijeti kako mi netko od zelenih izračunava koliki je carbon footprint toga svega kaj je izgorilo i to zbog tobože zelenih automobila.  To bi volio više od svega.
|
Mene je isto zanimalo, ali nisam uspio naći odgovor
Ono što jesam našao je ovaj rad ->
https://ineris.hal.science/ineris-00973680/document
Ukratko i pojednostavljeno (ako ja nisam omašio nešto bitno u radu, što je da se razumijemo isto moguće) - količina ispuštenih štetnih i toksičnih tvari te CO2 u slučaju požara je poprilično slična kod EV vs ICE kad se uspoređuju slični auti.
Teško je sad znati točno (jer koliko je još dodatne štete/zagađenja napravila ovakva šteta na tankeru? vs. Koliko dodatne štete u svijetu naprave neki ICE požari?) ali bih rekao ovako:
1. na osnov ovog rada koji kaže da je po vozilu to više manje slična količina zagađenja za ICE vs EV
2. te na osnov toga da je broj zapaljenja kod EV auta oko 25 po 100,000 prodanih, a kod ICE je oko 1500 po 100,000 prodanih
3. a ICE prodaja auta je i dalje daleko daleko veća od prodaje EV vozila na globalnoj razini
= trebalo bi se dogoditi još jako jako puno požara na tankerima da bi došli na istu količinu zagađenja na godišnjoj razini kao ICE.
*ovo govorim samo u slučaju požara, bez ubacivanja računice da ICE i dalje izgaraju direktno naftne derivate tokom cijelog životnog vijeka, a EV samo indirektno u slučaju da je struja od punjenja dobivena iz elektrana na fosilna goriva