View Single Post
Staro 24.07.2023., 11:33   #89
Staromodan
Premium

Datum registracije: Nov 2012
Na jednoj prognozi su rekli da ce biti oblacno i kisovito, a na drugoj da ce biti vedro. Bio sam nekoliko desetaka m od kuce kada je prvo pocelo naglo puhati i oblaciti se. Pojurio sam u kucu, a blizu vrata sam vec malo namocio. Kratko je padala tuca, nakon toga je stala i poceo jaki pljusak. Grmilo je. Ubrzo je nestalo struje. Vjetar je postajao sve jaci i pocelo je udarati. Mislio sam da je to velika tuca, ali to su bili vrhovi i gornje polovice susjednih stabala sto su se otkidali i udarali od kucu. Svi prozori i vrata u kuci su bili zatvoreni tako da ne vuce propuh. Onda je pocelo toliko jako puhati da su se jednoslojna stakla na prozorima raspukla. Uzeo sam rucnike i pobirao vodu pa cijedio u kantu. Onda je drmnuo potres. Kada je stalo onda sam shvatio da to nije bio potres, nego je vjetar podigao tri petine krova (sindra) u zrak, dio odlomio, dio savio i udubio, a dio je djelomicno sjeo nazad. Ubrzo se razvedrilo. Te noci je uokolo bio mrkli mrak, mir i tisina, jedino se povremeno u blizini culo urlikanje srna koje obilaze vrtove. Slijedeci dani su bili kisoviti pa sam vecinu vremena pobirao vodu da ne poplavi jos jace.

Prvo sam se sjetio duznika, tj. osoba kojima sam pomagao kada su imali velike probleme. Puno ih se nije ni htjelo javiti na poziv, a oni koji jesu su imali razlicite izgovore: jedni se eto bas spremaju da idu na more, drugi se spremaju na koncert, pa jos jedan koncert sutradan, treci su se otvoreno rugali i smijali na to sto mi se dogodilo, cetvrti ne rade nista ali ne znaju kako bi mi pomogli iako bi htjeli a kad kazem da mi pomognu cistiti onda nadju neki izgovor nakon kratkog mucanja, peti su me tjesili da mi je dobro jer sam umoran od ciscenja i popravaka pa mogu spavati po noci a oni jadni ne mogu jer po cijele dane nista ne rade i ubija ih dosada i pretesko im je. Vecinu rodbine necu komentirati. Uz takve prijatelje, ne trebaju mi neprijatelji.

I onda zahtjevi za odstetu... Neki jako nametljivo idu preko dugackog reda i hoce odmah odstetu jer nisu imali struju nekoliko sati iako su na socijali i ne placaju ju dok nekima koji ju placaju jos uvijek nije dosla, mnogima je samo srusalo stablo u dvoristu, povaljalo male vrtove, citiram "odnjelo krovove" tj. nekoliko crepova, itd. i to pricaju veselo uz osmjehe i traze velike cifre. Primijetio sam kod onih koji su imali pravu stetu da se ne smiju i strpljivo cekaju svoj red.

Mislim da cu se poceti drogirati.

p.s. susjedin plastenik koji je oko 50m dalje na cistini je neostecen.
Staromodan je offline   Reply With Quote