Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 21.07.2023., 23:20   #4208
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
- prije svega iskljucis klimu iz zida ili osigurac na off !!!!!!!!!

- plastike/oklop treba skinut nakon filtera. sve komade plasticne koji se skidaju lako, se skine. sve se opere u kadi/dvoristu. ja koristim kist i deterdent.

tip: na nekim klimama se neda skinut kadica, srecom na takve nisam jos naletio. uopce mi nije jasno kako se onda vadi ventilator.

- skidam kadicu, ako je jako prljava da je isto operem u kadi/vani. ak nije jako prljava onda je pustim da visi na odvodu i prebrisem je papirom i alkoholom.

- vadim ventilator/rotor AKO je potrebno (svaku 2. il 3. godinu) i perem u kadi/vani (ovo je najkriticniji dio jer moes zahebat cjelu klimu; citaj: plin baj baj jer moras natezat isparivac prema sebi da bi napravio mjesta za izvuc vent. ovoga se i serviseri boje jer nikad neznas kad ce cijev/spoj prdnut).
tip: najcesce ventilator ima skroz desno jednu lamelu koja fali i tu se nalazi vijak koji se otpusti da se skine sa osovine motora. ima modela klime koji nemaju ovak neg je vijak zakopan skroz desno izmedu motora i ventilatora. takvih se klonim jer to je nocna mora za skinut.

- brisanje svih plastika dostupnih, krpicom/papirom i alkoholom.

- vracanje ventilatora i kadice.

- spricanje isparivaca (ne spricas dole gdje je ventilator nego odozgora svugdje po insparivacu) sa pjenom/sredstvom. 15ak min pustis da narapvi svoje. ispirem sa vodom (pref destilirana, al sam lijen ponekad kupit) i rucnom spricom na napumpavanje.

- pustim da se ocjedi

- zatvaram sve, vracam oklope, plastike, "filtere"

- spricam sa zep sprejem plavim lagano sve za miris i dodatnu dezinf (overkill ).

ima jako dobrih videa na jubitu kako se ovo radi i tamo se sve lijepo nauci i vidi. najgori/najopasniji dio je vadenje venta, sve drugo je IMO jednostavno.

dec it.

next year all over again

edit: neznam kolko je pametno gore spomenuti sanytol jer neznam dal na njemu pise da je za isparivace u klimi. nekad sredstva previse nagrizaju i to moze ostetiti isparivac. valjda spojeve, neznam. tak da se drzim samo sredstava koji su bas za tu namjenu i svakako ispirem vodom da sprijecim bilo kakav problem.

Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 22.07.2023. u 19:56.
geronimo_2 je online   Reply With Quote