Citiraj:
Autor Iluzionist
@segregator: Teško da će naći istu ploču, zato i pitam šta je najpametnije učiniti na novom cpu+mbo setup-u, nekakav hodogram, ili barem na što obratiti pozornost da ne uništi podatke u postupku. Ako se uopće može izvesti.
|
Taj MBO RAID je najćešće jednostavno dupliciranje podataka na dva diska. Ako spoji jedan disk (npr. preko USB docka) trebali bi mu svi podaci biti vidljivi. Onda neka ih backupira na dva vanjska diska. Zatim neka pobriše particijske tablice na tim diskovima što su bili u računalu, spoji ih na novu ploču, formira RAID i vrati podatke iz backupova.
Ako je i nova ploča od istog proizvođača možda će raditi i kad jednostavno spoji te diskove na nju, ali svakako bi trebalo prije napraviti backup ako što pođe po zlu da ne izgubi podatke.
Inače ja te MBO RAIDove izbjegavam otkad sam bio napravio RAID1 na nekoj Gigabyteovoj ploči i nakon par mjeseci vidio da je jedan disk prije nekog vremena ispao iz RAIDa, a ploča nije ništa javila. Praktički je radila sa jednim diskom, a mislio sam da imam redundanciju. Za pouzdan RAID bi trebalo koristiti RAID karticu, LSI su dosta popularne jer ih se da jeftino nabaviti polovne koje su bile u serverima.