View Single Post
Staro 18.07.2023., 12:27   #7
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor vlatko27 Pregled postova

1. Da li je moguće samostalno raditi eRačun? Tipa, imam FINA certifikat za njihove usluge(koristim ZABA B2G) - mogu li ja npr. sam napraviti račun u svom Knjigovodstvenom programu(IPOS Knjigovodstvo), digitalno ga potpisati sa certifikatom od FINA-e i ručno ga poslati mail-om? Jesu li ti informacijski posrednici neophodni u cijeloj priči ili samo olakšavaju život?

2. Ukoliko pod 1 nije izvedivo, ima li tko preporuku kojeg informacijskog posrednika koristiti a da nije moj-eracun.hr?

Mislim da su nužni jer treba formirati xml datoteku, to poslati, itd.
Mi koristimo https://eposlovanje.hr/, i super smo zadovoljni, imaš prepaid opcije, i slično, support odličan. Cijene minimalne.
E da, zaboravio sam reći da za generiranje računa koristimo Minimiax, koji je integrirana sa ovim e-poslovanje, i to onda ide automatski dalje.

moj-eračun mi je dno dna.

Citiraj:
Autor AgentE Pregled postova
Ne kužim fiskalni sustav u HR, pa da priupitam ovdje.

Dali ste u HR obavezni izdavati e-račun ili ide račun u papirnom obliku, koji se kasnije knjiži i proslijedi prema poreznoj? Zašto se račun potpisuje (certifikad ili dig potpis), i dali je potpis obvezan za sve poslovne subjekte i kategorije?

Pitam jer ja imam jednu aplikaciju, koja je prilagođena poslovanju u BiH. Tek iz znatiželje gledam kolika bi prilagodba bila za HR...

U Hrvatskoj je obveza izdavanja e-računa ako se posluje sa državom i državnim agencijama (B2G), B2B još nije obvezno.
Račun može ići u papirnatom obliku, pa ga poslje knjigovođa ili ti knjižiš i šalješ podatke poreznoj.
Ako je račun potpisan digitalnim potpisom smatra se da je jednakovrijedan običnom računu.
Potpis i pečat (obični ili digitalni) su bitni elementi računa, mi na naše račune stavljamo scan potpisa i pečata, i ono upozorenje da je izdan u digitalnoj formi, bla bla bla bla

Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
e-racun bi uskoro mogao biti obavezan za sve, ne samo za obveznike

Komentirali su mi iz e-poslovanja da se pričalo da će od 01.01.2024 postojati obveza slanja svih računa između B2B u digitalnom obliku, ali mi već sada šaljemo svim pravnim osobama u formi e-računa.
Jeftinije, nema kuvertiranja, nema manipulacije sa preporukama i povratnicama, imaš dokaz o primitku, milina

Zadnje izmijenjeno od: Colop. 18.07.2023. u 12:41.
Colop je offline   Reply With Quote