Citiraj:
Autor GoGzS
To sam cuo da zna biti problematicno, ali mi je takodjer par ljudi sa pausalnim reklo da oni primaju uplate na privatan racun jer drzava prek OIB-a ima uvid u sve. Pokrenuo sam postupak otvaranja obrta pa istrazim koliko je to legalno sa privatnim racunom.
|
Ostavi se savjeta jebivjetara, jedna stvar su privatni ziro i tekuci, a druga stvar poslovni ziro. Porezna je poistovjetila sve privatne ali ne i poslovne racune. Pa cak i da je, daj zamisli da ti brat, sestra, rodjak uplati bzvz novce i to ti ulazi onda u promet
a ovi sa takvim savjetima sto pokusavaju ustediti 11 eura mjesecno se trebaju ostaviti poduzetnistva ako im opstanak poslovanja ovisi o 130ak eura godisnje
btw ja sa pbz nemam problema, otvorio racun dva dana nakon sto sam zatrazio termin, sve odradeno u pola sata
vidio sam da neki koriste i revolut, ali ako si pausalac jako tesko ti dobiti kredit ako nisi klijent u toj banci u kojoj bi dizao. Zato sam ja otvorio poslovni u pbz jer sam tamo i sa tekucim, a sad euro dva gore dole od banke do banke mi totalno nebitno jer nemam puno izlaznih transakcija, svega 5-6 mjesecno (4 prema drzavi i jedna dvije prema mom privatnom racunu)
Citiraj:
Autor hash
Ma je al gle 100k da ti ostane van potrosnog materijala je 8.3k mjesecno, na to imas doprinose, banku, racunovodstvo (ili to sam moras raditi) i na kraju ti ostane 900E kao plafon ako sam radis racunovodstvo. Plus kaj sam bilo kakve troskove vezane za specificno taj posao izbacio.
Moze tu sad bit milijon stvari jasno, zato pitam al pausal mi se cini vrlo nezgodan za bilo sto sto ima neke ozbiljnije troskove. Zato me zanimalo jel ima mozda neka caka koju ne znam, a i zanima me opcenito kak je to poslozio.
|
850 ti ostane ako si u prvom poreznom razredu, u najvisem cca 800...moji troskovi su doprinosi za minimalac 199 eura mjesecno, 26 eura pausalnog poreza jer sam u drugom razredu, 11 eura bankarstvo, 5 eura racunovodstveni program jer mi se ne da sve rucno raditi (knjigovodu nemam) i 9 eura tarifa za mob (uzeo sam drugi broj radi oglasavanja po netu da ne spamaju privatni), dakle 250 eura, stoga da ne racunam rezije i ostalo sto vec placam u kuci u kojoj zivim i radim
a sto se tice naplate dijelova, ja ne uzimam marzu na njima bas radi toga da si ne gomilam nepotrebni promet nego musteriji dam racun iz trgovine gdje sam uzeo i naplatim uslugu jos posebno, dobiju dva racuna na kraju sto njima totalno nebitno