Citiraj:
Autor Eladio
Napominjem da sam ja bio relativno nezadovoljan upgradeom sa 5900x na 5800x3d, gdje se u svakodnevici osjeti da je takt niži, u hrpi sitnica se to osjeti, a pogotovo u mt prilikom obrade videa s obzirom na vise c/t itd.
Koliko sam osjetio u igri? ..s obzirom da je tada bilo preko 300fps, i po mojoj procjeni mozda +10% razlike, rekao bih jedva i gotovo ništa..
Uz to temp na 5800x3d brže skaču i više se grije, što je razumljivo s obzirom ksko je napravljen, ali eto mene je i to iritiralo jer je bio u.prosjeku (ne max, nego avg) rekao bih 10°C iznad 5900x..
x3d ima intelov pr ako se mene pita, gaming je poprilično prenaglašen 
|
Nema X3D benefite u svakoj igri, u većini ima.
X3D je pločoca (koja proizvodi toplinu), koja je stavljena na CCD, koji proizvodi toplinu, pa je jasno da će CCD imat veću temperaturu jer se toplina lošije odvodi.
Ak ti je bitna obrada videa, trebao si ić na intel.
5800x3d se ne grije više od 5900x, grije se znatno manje, to što se tiče temperature je opisano par rečenica prije i trebalo bi bit jasno.
5900x kao i svaki oblik s 2 CCD su loš izbor za igre. To su procesori s dva škarta.
Da se mene pita bilo što osim X3D kod AMD je lošiji izbor nego po cijeni ekvivalent intela.
Ja imam 7800x3d, najzahtjevnije stvari koje radim su igre. Tu je odličan 7800x3d, znatno je bolji 1% low nego 7700x. To je ono što je bitno u igrama.
Kao što si napisao ta toplina se teško odvodi, tako i ja s brutalno predimenzioniranim 420mm AIO u igrama imam 60+C...i mogu nafrljit AIO ventilatore i pumpu do kraja al nema nekog bitnog pomaka u temperaturi jer se ta toplina ne može odvesti zbog $ pločice+ full debelog heat sinka.
X3D procesori nisu hype, to su procesori koji su stvarno brži u memorijski zahtjevnim igrama i tu su puno bolji od ostalih. To su igre kod kojih je teško dobit 100fps. Za igre tipa CS, valorant overwatch, nema nekog smisla, al za simulacije, open world zahtjevne shootere (squad, HLL, ARMA3) je odličan.
Ima gore video u SC, di se vidi koja je razlika, a razlika je nebo i zemlja...