Citiraj:
Autor Inovator
ELEN podigao cijene punjenja na autocestama.
Jednostavnom računicom i brojkom prosječne potrošnje od oko 20 kWh koliko troši prosječan električni auto na autocesti dolazimo do podatka da će 100 kilometara vožnje autocestom vlasnika EV-a stajati 17 eura.
https://www.jutarnji.hr/autoklub/akt...stama-15340088
|
Htio sam ovu bedastoću adresirati, ali na GO pa pomalo :-) .
Uzeti cijenu ad-hoc punjenja na ELENu kao etalon za troškove vožnje BEVom je kao
u potrazi za taksi vožnjom pokucati prvom šahistu na prozor i prepustiti se sudbini te iz toga preračunavati cijenu vožnje taksijem. Želim reći, može se dogoditi, ali jako rijetko i u iznimnim slučajevima (e.g. vozi me na traumatologiju).
Kao i kod taksija, imamo alate i platforme preko kojih je sve povoljnije i transparentnije...
#1 Wolt i Uber za punjače a.k.a agregatori pružatelja punjenjača: Elli, Ionity Passport, Tesla SuC, Charge & Fuel, Chargepoint itd.
- *svaki* vozač EVa ima jednu ili više applikacija/kartica koje agregiraju ponuđene punionice po vlastitim, uglavnom daleko povoljnijim uvjetima.
- mnogi OEMovi nude svoje tarife i servise za punjenje (MercedesMe Charge, VW Elli, Kia Charge...)
- Tesle mogu dodatno na svaki Supercharger, kojih ima stvarno posvuda (trenutno 35.000 u svijetu)
Cijene punjenja preko agregatora su na brzim punjačima na autocesti već od
0,26€ za kWh (Charge & Fuel uz mjesečnu pretplatu od 15€!)
Tako da je srednja cijena vožnje uz punjenje na autocestama 5-7€/100km.
#2 Moj primjer
Doputovao sam prošli petak iz Stuttgarta za Samobor.
Potrošeno je 125 kWh za 789 km.
Ajmo dodati još 5kWh za gubitke punjenja i izračunati koliko me koštalo tih 130 kWh:
- prvih 80 po 0,30€ na poslu (auto pun prije puta) = 24,00€
- drugih 30 po 0,41€ na Superchargeru pred DE-AUT granicu = 12,30€
- zadnjih 20 po 0,27€ u Ljubljani (napunio sam dosta više) = 5,40€
Ukupno 41,70€ tj. 5,28€ / 100 km
Po HR bolje da vam ne računam jer ispada oko 1€ / 100 km.
Imam sreću da mogu puniti po kućama / vikendicama gdje god bio, ali ne želim to uzeti za click-bait naslov poput muflona iz Jutarnjeg.