View Single Post
Staro 23.05.2023., 11:37   #802
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Koristim Lavazza Crema e gusto, ima odličnu aromu i bez kiselosti (bar koliko se ja kužim u kiselost kave )

Moka lončić je od čelika i ne užari se toliko. Jest vruć ali ne više nego voda, a pogotovo sad na indukciji se grije praktički isto kao i voda u njemu. Zato ga i grijem s 3/4 snage indukcijske ploče, da se ne užari prenaglo jer zakuha vodu dok si rekao keks i onda proleti kroz kavu i bude samo obojena vodica. Bio sam jedno vrijeme probavao staviti vrelu vodu u lončić kao na linku i onda skuhati kavu no nije se pokazalo kao dramatično poboljšanje a bila je veća zezancija jer kad bi u tako vruću vodu stavio sito s kavom, od pritiska vruće vode bi se odmah krenula kvasiti kava (voda krene prodirati kroz sito iako još nisam stavio lonac na grijač)
Citiraj:
Autor thesaint255 Pregled postova
Pogledaj ovaj video:

https://youtu.be/rpyBYuu-wJI

Dok sam kuhao kavu u moka pottu, koristio sam ovaj gore tutorial kako dobiti prolaznu kavu.
Nikad ne kompresiram kavu kad ju stvim u moku već ju onako rastresito tresem iz vrećice i samo niveliram brdašce kave prema rubovima, tako da stvarno nema nikakve kompresije. Vidio sam da ovaj kava kužator lik s YT linka koristi i neke iglice na pluto čepu da uniformirano popuni svaku poru bez kompresije tako da mi samo to nedostaje u procesu
Također njima kava procuri daleko brže i silovitije nego meni. Iz mog lončića ne izlazi tako pjenasta već jedva curi po stranicama izlazne cjevčice a tek na kraju krene izlaziti malo rijetke pjene ali isto polako. Ako pojačam snagu kuhala onda iscuri u roku keks i nije mi tako fina kava, baš mi se pokazalo da mora curiti sporo. I onda kad prestane curiti ta ok pjena, se čuje tiho huktanje pare/vrućine iz cijevi ali ništa ne izlazi, no da nafrljim temperaturu bi izletilo još malo prozirne pjene i vrele vode i to bi dalo tu groznu pomalo kemijsku gorčinu
Da se razumijemo, okus mi je vrlo ok, ali nije espresso pun a to bih želio i zato mi se čini da ova kamira to može izvesti jer u procesu napravi puno veći pritisak neg moka

btw. jel ovakav stari ručni mlinac daje dobru gradaciju za moku ili espresso? I jel ima neke veze koliko brzo se on vrti prilikom mljevenja jer si razmišljam da bi ga odvrtio sa aku odvijačem...

Zadnje izmijenjeno od: telefunken. 23.05.2023. u 11:52.
telefunken je offline   Reply With Quote