View Single Post
Staro 21.05.2023., 12:28   #2614
Jazavats
Registered User

Datum registracije: Oct 2017
Lijepi pozdrav svima,

Trebao bih konfiguraciju kojoj je namjena "day trading". 4x27" 4k monitori, aplikacije su neke web based neke app based.
Od pomoći bi možda bio ovaj link https://traderspec.com/best-cpu-for-trading/ gdje je vrlo dobro pogođeno sa zahtjevima. Meni zna biti popriličan load, par appova što web što na kutiji + chrome 5-6 prozora sa po 10ak tabova + excel. Jedna od aplikacija koristi chromium dosta jer se kroz nju može pristupati web stranicama tako da u task manageru vidim hrpu chromium-a. Ima statične slike i pokretne, negdje su grafovi a negdje trejdovi "trče" ko sumanuti što zna biti poprilično zahtjevno iako nije nešto nenormalno.

- Prethodna konfa je bila ryzen7 1700x sa rx570 4G no problemi su bili učestali jer bi komp nakon par sati rada postao kao hod kroz živo blato, aplikacije se usporila, povremeno pucanje slike itd. Dobrih dvije godine (jer tada je krenuolo "gaženje" i full load konfiguracije) sam prešao internet u potrazi da vidim što je ali nikako. Kupljena RTX 3060 OC 12GB jer jedna aplikacija zahtjeva puno VRAM-a pa sam mislio da je to ..ali ne. Sinoć odlučim da kupujem novu kutiju i kada skinem hladnjak sa procesora vidim da je ADM-u koji je slagao konfiguraciju 2019te ostala naljepnica na hladnjaku i to je tako klapalo do sada. Dal je to uzrok svih problema ja više nisam pametan.
- Ostavio bih si ovu RTX3060, Ram 2x16GB Corsair Venegance DDR4 te SSD 250GB Samsung 970 EVO, M.2 2280. Koristim eksternu memoriju za većinu tako da mi je 250GB za sada ok, grafa je jaka dovoljno a RAM nikad nije bio usko grlo tako da mislim da nema potrebe za promjenom pa ići na DDR5 itd.
- Procesor može i intel, nisam vezan niti imam preference pošto ide nova matična.

- Plaćanje može keš, trgovina bilo koja samo da nije ADM
budžet je do 10k, valjda, naravno ako može i jeftinije zašto ne ali eto ostavio sam mjesta ako neko ima kakav prijedlog za možda skuplji procesor ako ima smisla.
Kučište treba biti sposobno se hladiti dobro jer sam u Dalmaciji i liti je pečenje u uredu tako da na kučištu ne treba štediti, može slobodno neko što svijetli iz svake rupe i ne mora biti crno, jest kič ali eto dosadila mi crna a gledam ih po cijele dane.

Isprike na pomalo zbrda-zdola postu (još dolazim sebi od naljepnice na hladnjaku cpu-a) te unaprijed veliko hvala svima na pomoći.
Jazavats je offline   Reply With Quote