View Single Post
Staro 19.05.2023., 18:21   #3359
bambi56x
Premium
Moj komp

bambi56x's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Razlika 13600K i 13700K je najviše u broju jezgri, i i7 ima nešto jače performans jezgre, ako u testovima bitnima za tvoj rad ne vidiš neku značajniju razliku, uzmi i5, jeftiniji je 30%, a i da se jeftinije ohladit.

Što se ploče tiče, ona koju sam stavio za i7 je jedna od jeftinijih OK ploča, i možeš ju slobodno iskombinirati s i5 procom. Izbor ploče najviše ovisi o procesoru koji misliš stavit (power delivery), memoriji (ddr4 ili 5) i naravno količina i vrsta priključaka koji ti trebaju za diskove, kartice itd.

No ako se skok u performansama za tvoje radno područje osjeti, možeš staviti memoriju koju si ti odabrao onu Gskill i recimo ovu ploču Gigabyte Z790 UD, DDR5, s1700.

Isto tako, ako ti je dosta 32 GB, uzmi toliko, ram je jeftin trenutno (bar DDR4), no ići će i još malo dolje, a i najjednostavnije je to za nadograditi. Možda bi ti bilo zanimljivo iskoristiti ram za neki ramdisk, to malo istraži.

Trenutni GPU koji imaš nije neki potrošač, 30-40W, 3060ti je oko 200 W, obična 3060 desetak W manje, tak da bi za 13600k+3060ti bilo dosta 650 W, naravno 700 ili 750 ne bi boljelo. Ove brojke potrošnje koje ja stavljam su maksimalne, i u nekom normalnom radu su obično manje, u slučaju procesora puno manje ("modernim" (Ryzen 7xxx, Intel 13xxx) procesorima se da potrošnja poprilično smanjit uz neke manje izmjene u UEFI/BIOSu).

A linkovi iz trgovine su tu tek tako za okvirnu cijenu, ako sam slažeš naravno provjeri cijene na nabava.net, ili vani ako ti je to opcija, jer se daju poprilični novci uštedit.
bambi56x je offline   Reply With Quote