View Single Post
Staro 17.05.2023., 05:51   #705
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor Eladio Pregled postova
O da, ima bios i za moju vidim..
Neka ga , ne diram za sada nista, komp radi samo tako, nema žurbe
Ja bi na tvom mjestu stavio. Vidiš da su nesposobni (AMD) ono najjednostavnije što možeš napravit, a to je zaštita zasrat.
Ono u assembleru je to par linija koda, cmp i jmp....strašno.

Nisam imao nikakvu regresiju performansi, a mislio sam da će uškropit procesor, čak mi se čini da sam možda dobio nešto sitno.
----------------------------------------------------------------------------------
Prvo testiram memoriju, a nakon toga ću procesor. S -25CO all core mi je stabilan, s time testiram memoriju.

Ono što sam skužio je da je s soc 1.2V u odnosu na što mi baci default za moj kit (1.3V) potrošnja u idlu 20W u odnosu na 30W.

Tih 10W ekstra utječe na ponašanje procesora jer je uvjek tu i grije iznutra, pa se i procesora manje clocka. A kako je fclk usko grlo, uopće nema smisla vrtit više memoriju od 6000MT/s jer nema benefita.
Cilj mi je imat u loadu ispod 250W primarno u igrama.

Ono što me živcira na cijeloj platformi da ženin kompjuter/server na prastarom i5 6600k s 16GB ddr4 xmp 3000MT/s i undervolt 50mV offset troši u idlu 50W, a ovo oko 80W na zidu. Ja imam titanium napajanje, žena gold.
To je sve zbog čiplet dizajna (štednja) i zbog toga što AMD očigledno koristi APU za memorijski kontroler + što se ciganio i napravio taj IO u 6nm. Taj APU u idle trošu ono 6x više snage nego CCD.

S 7800x3d sam jako zadovoljan, tako da ovo više manje istjunirano (stock+CO) na 6000MT/s gear 1, je ekvivalent i9 13900k/ks na 6Ghz na 8000+MT/s gear 2 u igrama, pritom troši 2+ X manje snage.
markecSMB je offline   Reply With Quote