Citiraj:
Autor Dacher
Hoću si kupit novi 27incni monitor. Vidio sam HGŠrot je imao neku akciju dellovih FHD za soma kn. Zanima me jel meni uopće potreban 4k monitor? Većinom radnje na kompu je surfanje i pisanje projekata tu i tamo malo gaming prastarih igrica za razonodu. Sad imam Samsung T220 TFT wide screen. Šta uzet VA ili IPS. Uglovi gledanja nebitni gledam drito u monitor zanima me samo koliko je VA lošiji po bojama u odnosu na IPS? Grafička je za sada još uvijek R7 240. hvala.
|
Ako imaš i najmanju dilemu VA vs IPS - uzmi IPS.
Na poslu imam Samsung 32" VA 4K i to mi je ka-ta-stro-fa! O kakvom "boljem kontrastu" pričamo kad su boje isprane, crna nikad nije crna, a na tu veličinu ekrana ne moraš se ni micati u stranu da primjetiš loše kuteve.
Za doma sam kupio
Xiaomi 27" 4K IPS, jako dobar. Nije 1000kn.
A na pitanje treba li ti 4K monitor - treba ti. Nema veze što radiš na kompu, zuriš u taj ekran i važno je da je što bolji. Na forumu se uglavnom spominje fullHD i QHD jer gejmerima 4K ne odgovara zbog perfomansi u igrama. Mi nemamo taj problem
Citiraj:
Autor darkijas
Iako nemam vid kao sokol, po meni je idalno 2k na 25". Nedavno sam isprobao 3 dell-a s2522hg i mogu reci da su to gleda čisto kvalitete slike ispodprosjecni monitori. Sva tri los kontrast po tome debelo ispod u2515h kojeg imam od 2017. Takodjer svjetlina daleko ispod deklariranih 400. Jel to mogu nadoknaditi brzinom panela, nisam siguran.Takodjer rezolucija 1080p na toj diagonali je mozda dobra za full hd video ili slike ali za desktop je vidljivo downgrade u odnosu na 1440p sto ima u2515h.
Isto tako, nedavno sam isprobavao nekoliko 27-ica sa 1440p i opet mi je bolje legla ta reza na u2515h.
Dok sam imao sony trinitrone oni su mi zapravo cuvali vid godinama. Pogorsanje vida primjecujem odkako intenzivnije koristim lcd monitore
|
Prije nekoliko godina sam koristio 24" 1440p i to mi baš odgovara, a 25" ponuda je nikakva, ima ga samo Dell i preskup je, za isti novac se može kupiti odličan 4K monitor.
Do nedavno sam bio osuđen buljiti u 24" fullHD, nikad više!