Citiraj:
Autor mkey
Za GPU driver lako moguće da ima neki problem. Nvidia je to. Instaliran je 530.41.03, što je "Latest New Feature Branch". To je sam instalirao, pametnije bi mu bilo da se drži neke stabilnije verzije.
|
GPU driver + Spice Server ne sljakaju kak spada. VNC mozes ignorirat, nebu nist bolje. Journal ti mora neku gresku pokazat, koliko god nevazno izgledalo. Lupi journalctl -f u pozadini da radi, pokreni VM i Window i vidi dal bude kaj interesantno nutra se pojavilo u logu. Manjaro = Arch = Bleeding Edge. Ak hoces "stable" - dalje od Archa
Citiraj:
Autor xlr
Imam neku ideju da od kompa napravim servercic koji bi vrtio proxmox i windows vm za igre + jos neke kontejnere, nista pretesko.
|
Najiskrenije. Neznam kaj da ti velim. Mozda zato jer sam stariji sad vec i vise mi se neda tolko prckat da dovedem igru da proradi ali Gaming situacija na Linuxu je slijedeca:
1. Steam > ODLICAN, 90% od 130 igara koje posjedujem radi ili nativno ili prek Proton layera. Klik > Play > done. Za onih 10% > ponekad radi, ponekad ne (trn u oku su EA igre koje zahtjevaju onaj novi EA APP koji se konstatno updejta i krsi pa se ili igra ne pokrece ili je polufunkcionalna-online dio). Ostalo - jednostavno ne radi. Forza Horizon 4 - Proton GE > sljaka relativno dobro kad se pokrene (2 od 3 puta) - nakon cca 30-40 minuta memory dump i skrsi se. Steam Link streaming sljaka - nvidia driver zna srat. Rezultat crni ekran na telki. Isto - Wayland obvezno iskljuci - Steam Link ga trenutno ne voli.
2. EA APP > nope > jednom sam ga uspio dobit prek Wine-a da sljaka , updejt appa - opet skrseno - nakon toga sam reko - crap.
3. Blizzard igre > Starcraft serijal Diablo 3 sljakaju jako dobro prek wine-a (32bit- moras kod prvog pokretanja winecfg konfigurirat)
4. Ocekuj 5-20% drop na performansama kod nekih igara. Kod vecine neces osjetiti razliku.
Cekiraj si kompatibilnost igara koje ti igras.
Protodb i
winehq su ti prijatelji.
Ideja za proxmox+windows VM nije losa - kad radi i kad ti nevidija zeli suradivat i ne kenjucka sa driverima. I kad ti iommu pase. Cekiraj si Level1Tech forume, Wendel se dosta igrao s tim. Kolki je tu drop na performansama za gaming - nazalost nemam pojma posto nikad nisam trebao to upogoniti. Zasto? Fedora Workstation. KVM. Cockpit. Vrtim gore virtualke, jedna od njih je client za spajanje za poslovne pizdarije posto mi je dopizdilo hrpa lapova za svako sranje na stolu. Dodatno se vrti nekoliko Docker Containera u pozadini (Nextcloud, MySQL, Gitlab, Jenkins...sve se starta kod boota naravno). Na Windows VM se spajam RDP-om sa Remminom - malo bolji performance. Sa strane je Youtube sa nekim sranjem uvijek upaljen + par tabova. I onda prek Steama okinem igru i ne razmisljam. Sve radi. To je sve isto moguce sa tvojim strojem, samo radi 16GB meme nece tolko toga radit (al isti problem imas sa Proxmox + Windows VM). Da ne moram updejtat kernel i da ne zelim sparat na struji - stroj bi bio 24/7 upaljen. Mnogi zaboravljaju da moderan Linux distro moze biti i sasvim dobar Desktop OS

Server stuff je easy-peasy dio uvijek
Uglavnom moj ti je savjet - probaj obje solucije. Odaberi onu koja tebi najbolje odgovara. Meni se osobno cini da bi se mogao u konacnici razocarat sa proxmox rijesenjem. Mozda grijesim. Idealno bi ti mozda bilo nabavit dodatni el cheapo mini PC za cca 100 Eura i drmut Linux gore pa ga drzat kao mini server. Rocky / Debian gore + Cockpit + KVM + Docker/Podman. Vise ti ne treba. Dodas jedan vanjski USB HDD za backup i - dovoljno. Po meni - ak volis igrat fluidno igre, pogotovo najnovije - zasebna masina za gaming koja vrti Windows, cak i ak je samo Steam Link u pitanju je i dalje najbolja opcija. Ak te jos kaj zanima pitaj.
Citiraj:
Autor domy_os
Trenutno su gore četiri Windows mašine koje uglavnom miruju i dva Ubuntu Servera sa 7-8 Docker containera od kojih jedan opslužuje 25 ljudi, a drugi je testni poligon za istu stvar.
|
Prednost Dockera je da mozes odjednom vise verzija aplikacija isprobavat - lupis dev branch na drugi port i to je to. Nema potrebe da dodatnom "test VM" < dodatni VM zdere duple resurse. Ili jos bolje > Revproxy + DNS Server i imas jednu verziju iza prod imena , a drugu iza dev imena.