Citiraj:
Autor mann
Nažalost po nas potrošače tako je.
|
Ljudi imaju moć utjecati na stvari, mislim da je to odlična, nikako žalosna "vijest". Previše ljudi se oslanja na nekoga drugoga kada treba donositi odluke relevantne za njihov vlastiti život. Za to jednostavno nema nikakve razumne osnove i ljudi trebaju donositi svoje odluke. To često nije jednostavno i postoji mogućnost pogreške, ali tu nema valjane alternative.
Ja da do kraja svog života više nikada ne čujem "netko bi trebao nešto poduzeti" kada konačno odem otišao bih kao jako sretan čovjek.
Citiraj:
Autor mann
Bottom line, u demokraciji biramo oblik vlasti.
|
U teoretskom, najboljem slučaju (koji u stvarnosti naravno ne postoji) u demokraciji većina određuje manjini kako će nešto raditi. Ljudi u tome sudjeluju zato jer ne razumiju da "većina" nema nikakvo moralno pravo određivati bilo kome bilo što. Perceptivniji to ispravno zovu "vlast rulje".
Oblik vlasti se ne bira, nego je on propisan ustavom (glava IV), kojega je opet netko napisao (a kod nas naravno prepisao) te se podrazumijeva da se odnosi na sve nas. Zato jer ... smo rođeni na nekom mjestu u neko određeno vrijeme pa nas kači i šta se sada tu može? Tako nekako, neke stvari se ne propituju i takve su kakve jesu i nikako drugačije i ne može biti.
Za svojeg relativnog kratkog izbivanja na ovom svijetu vidio sam kako se na sudovima krši ustav kao da se lomi keks prije uranjanja u čaj ili mlijeko, bez ikakve zadrške. Prizivanje na ustav na HR sudovima je poput puštanja vjetra niz orkansku buru. Ljudi masovno nemaju takvo iskustvo, a nema ničega što može zamijeniti osobna iskustva i interakcije. Tek kada na svoje oči vidiš kakva je to lakrdija postane ti jasno kako funkcioniraju te uzvišene institucije.
Opet teoretski, mogli bi napisati novi ustav (na pamet mi odmah dođe scena u kojoj pas lovi automobil) ali mislim da smo posljednjih godina imali dovoljno odličnih primjera kako se manipulira raznim referendumskim inicijativama. A metoda za manipulaciju ima napretek: zakoni se pišu kako se nekome digne, unose se stalno nova ograničenja, kontrolirana opozicija "organizira" referendume i sl.
Ako se ne varam, na Islandu su napisali novi ustav na navodno demokratski način pred kakvih 15 godina nakon onih sranja 2008e. Nisam pratio detaljno, ali po tom primjeru se valjda može zaključiti da je to ipak izvedivo. Ne znam kako bi izgledala usporedba prosječnog Hrvata i Islanđanina.
Ali ovo je idealan slučaj, u stvarnosti je situacija puno gora.
Hajtemo reći kako predsjednički izbori nisu toliko velika farsa, pošto se makar zna za koga se glasuje, dok su parlamentarni izbori takvi da nam tako i treba. I ništa se neće promijeniti dok ljudi masovno ne shvate a shvatiti neće dok gledaju TV i prate mentalni proljev koji se izlijeva s portala. Svakodnevne scene iz sabora jasno govore sve što trebamo znati o našoj "predstavničkoj demokraciji".
Mene tješi to da sve što se događa zapravo slijedi iz toga što smo radili tako da sistem funkcionira.