Tinmar3 previše kompliciraš.
Do prodavača je hoće li on reći cijena je 120k i ni makac, ili će ti spustiti za 10k na 110k.
Statistiku za to nećeš naći, jer je previše individualno.
-koliko brzo prodavaču treba novac
-lokacija, mirkolokacija
-kat,lift,krov,fasada
-unutarnje uređenje, namještaj ostaje/ide ća
-sentimentalna vrijednost
-kredit ili gotovina
-još XYZ faktora.
Na tebi ja da odeš i pitaš, zoveš i pitaš, ponudiš i dobiješ odgovor.
Iz primjera mene i ljudi koje znam, jedan stan je spusten 2k, jedan 5k, jos jedan 5k, jedan 10k, a jedan je bia fixno ni makac. I sve je realizirano, kupljeno.
Ti u kupovinu tih stanova na Prečkom računaj da je kvadrat 2850, i onda ajde redom i nudi 2500-2600, i vidi. Ako te svi odbiju onda je cijena 2850 jer ti on ne mora prodati za manje. Ako neko prihvati, zbog gore navedenih xyz faktora, kupi.
Nema tu neke filozofije, ponuda/potražnja, kapitalizam.
@pci Banka radi procjenu na temelju postignutih kupoprodajnih cijena okolnih sličnih nekretnina, prema podacima iz porezne uprave, koja dobiva ugovore od javnih biljeznika, a ovlašteni procjenitelji imaju pristup toj bazi podataka. Radi se prosječna cijena po kv u tom kvartu, i onda cima gore/dole ovisno o kvadraturi, katu,uređenju,stanju zgrade,godištu itd itd itd
S tim da su procjenitelji svjesni da se kod starogradnje, tj sve sta se prodaje van sustava PDVa uglavnom pišu manje vrijednosti na ugovore koji se ovjeravaju u JB, možda 10-20-30% manje,pa uzimaju i to na um.