View Single Post
Staro 04.05.2023., 17:43   #1392
Tinmar3
Registered User
Moj komp

Datum registracije: May 2020
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Prodavač dobije koliko želi za stan ako se stan proda. Prodavač može staviti i 2 milijona eura stan, neće to dobiti, ali to je njegova cijena i njegovu cijenu nitko ne može spuustiti osim njega samog.

Ako se radi o APN-u, onda da, procjena je ono koliko ćeš dobiti. Netko cijeni stan 200k, banka procjeni da stan ne vrijedi više od 150k. Toliko ćeš dobiti. S tim, uzmi u obzir da apn ide do 100k eur, sve iznad toga ide normalan stambeni, bez apn-a.

Ne trudi se uopće oko 2500EUR. Takve su cijene, ako ti to ne možeš platiti, netko može.

Netko ima strica, ušteđevinu, keš ili drugog procjenitelja npr.

Moraš shvatiti, cijena kvadrata nije definirana od strane banke, nego od strane vlasnika nekretnine. Može biti i 5000EUR, ako ON to želi.

I npr. takav stan košta 500k EUR. Dođe procjenitelj, kaže, ne, taj stan vrijedi 150k EUR. To znači da taj stan i dalje košta 500k, no ti moraš "doštukat" 350k EUR, ne stambenim kreditom.
Mene samo zanimaju statistike, kužiš me?

Dakle razlika u traženoj i realiziranoj cijeni, a pod realiziranoj mislim na ukupnu cijenu.

Puno članaka i statistika govori o tome da su razlike dosta velike, samo ne znam misle li na iznos stambenog kredita ili na ukupni prodajni iznos.

Razlika mora postojati, zanima me kolika je, da se znam što bolje cjenkati.

(Možda je dobro i napomenuti da gledam starogradnje i to preko agencija koje sigurno stave paprenije cijene nego kad vlasnici prodaju.)

Neki linkovi:

https://www.burza-nekretnina.com/statistike#real_cijene

Tako, kada je primjerice riječ o stanovima, podaci Burze nekretnina za 2021. godinu pokazuju da je tražena cijena kvadrata stana u Hrvatskoj iznosila 2.197 eura, a postignuta cijena 1.731 euro.
Tinmar3 je offline   Reply With Quote