View Single Post
Staro 04.05.2023., 17:34   #1391
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor Tinmar3 Pregled postova
Dakle onaj moj drugi primjer je točan?

Tj, prodavač uvijek dobije cijenu blizu traženoj, samo je pitanje koliko kupac može dobiti stambenog kredita? (Ne zanima me toliko ovaj dio o procjeni banke, nego me zanima razlika cijene na Njuškalu i cijene koju na kraju prodavatelj UKUPNO dobije).

--------

Ono što ja gledam je Zagreb, Prečko. Početkom godine (1.1. do 1.3.), bio je izračun na Redditu od cijena na Njuškalu, netko je radio scrape, kvadrat košta prosjek 2400. Trenutne cijene na Njuškalu su 2850 prosjek.
Zato pitam, da ih idem zvati u nadi da ću dobiti za oko 2500 recimo, ili da se ne trudim uopće.
Prodavač dobije koliko želi za stan ako se stan proda. Prodavač može staviti i 2 milijona eura stan, neće to dobiti, ali to je njegova cijena i njegovu cijenu nitko ne može spuustiti osim njega samog.

Ako se radi o APN-u, onda da, procjena je ono koliko ćeš dobiti. Netko cijeni stan 200k, banka procjeni da stan ne vrijedi više od 150k. Toliko ćeš dobiti. S tim, uzmi u obzir da apn ide do 100k eur, sve iznad toga ide normalan stambeni, bez apn-a.

Ne trudi se uopće oko 2500EUR. Takve su cijene, ako ti to ne možeš platiti, netko može.

Netko ima strica, ušteđevinu, keš ili drugog procjenitelja npr.

Moraš shvatiti, cijena kvadrata nije definirana od strane banke, nego od strane vlasnika nekretnine. Može biti i 5000EUR, ako ON to želi.

I npr. takav stan košta 500k EUR. Dođe procjenitelj, kaže, ne, taj stan vrijedi 150k EUR. To znači da taj stan i dalje košta 500k, no ti moraš "doštukat" 350k EUR, ne stambenim kreditom.

Ne možeš ti doći investitoru i reći da stan ne vrijedi xy novaca i da ti želiš za manje... Tj. možeš, samo će te poslati u rodno mjesto. Pravnu osnovu, nemaš za to. Kvadrat je toliko koliko je jer je netko tako odlučio.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 04.05.2023. u 17:40.
Mommistake je offline   Reply With Quote