PD je univerzaln tehnologija. A i za QC mozemo reci isto jer iako je od qualcomma jako puno brendova je koristilo tu tehnologiju. Svaki brand slozi mob i testira sa svojim punjačem. Naravno, kad mob izađe na trziste, preporucuje se original punjac s kojim je mob testiran. Npr samsung koristi PD tehnologiju za 25w punjenje ali PPS punjenje, tj punjaci sa PPS komuniciraju s mobom onako kako je proizvođač zamislio. 25w kod samsunga je adaptivnih 9V 2.77A sto znaci da dize i spusta po nekakvoj svojoj logici. S takvim punjačem, ako je mob potpuno hw i sw zdrav, bateriji ce health dosta sporije padati u odnosu na punjace koji imaju qc ili pd bez ppc jer ga nece puniti onako kako je proizvodjac zamislio. Svakako to nije 100% tocno na svakom mobu, i naravno da ce nekad health biti bolji na nekom mobu koji se punio sa drukcijim punjacem ali to nije pravilo. Takodjer, ima jako puno fejk “original” punjaca koji takodjer nisu dugorocno zdravi za bateriju moba i npr konektor punjenja. Ja sam testirao bar 15 pd 25w punjaca i brdo npr qc 3.0 punjaca i bude velikih razlika. I ne znamo jesu li te razlike dovoljno “nelose” za bateriju jer jako malo brandova navodi 100% tocne testirane specifikacije za svoje punjace. Samo navedu specse i to je to. Jos jedan primjer, huawei daje punjac koji radi na 11V 6A sa svojom fastcharge tehnologijom. Rijetko koji punjac ga moze potpuno zamijeniti, pogotovo kabel koji propusta 6A, i da puni po preporuci proizvodjaca iako ce ga dosta punjaca brzo ili sporo puniti sto ne znaci da je adekvatno. Imao sam slucajeva napuhnutih baterija u nepunih 2 godine ili cak godinu a punjac 5V 1A ili 2A. Obican original samsung, huawei i slican punjac, spor i kvalitetan. Cak i na Appleu koji je donedavno volio spore punjace. A baterija se napuhne jer nije taj punjac bio namijenjen za taj mob. Npr, imam i12 kupljen u 7 mjesecu 2022. Sada imam 89% healtha. Punim ga s cim stignem. Imam i 20w alternativni i original punjac. Te dosta qc 3.0 punjaca od 18w te josnpar huawei, xiaomi 5v 1-2.4A punjaca. Prijatelj ima isti takav i ima original 20w punjac te original kabel. Health kod njega je na 96% a koristi ga jace od mene. Ako cesto mijenjas mob, sve ovo je nebitno.